fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Konaković o zakonu o sudovima BiH: “Nemamo ništa protiv da sjedište bude u I. Sarajevu”

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na  sjednici održanoj jučer, iako je bilo predviđeno predloženim dnevnim redom, nije razmatralo Nacrt zakona o sudovima Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je nakon sjednice izjavio novinarima da usaglašavanja još traju, te da postoje dileme oko nadležnosti.

Ocijenio je da je ovo jako važan zakon i da nisu spremni na njegovo usvajanje sve dok dok u detalje ne definiraju da li je ta nadležnost ekvivalent ili je proširena “i da li je još uvijek funkcionalna kad je riječ o počinjenim krivičnim djelima u oba entiteta”.

“Postoji i taj problem oko definicije privrednog kriminala, da li je on dovoljno dobro pozicioniran. I to su još uvijek dileme koje s našim ekspertskim timovima razmatramo prije konačnog usvajanja. Tu je problem formalan i sjedišta, u kojem nemamo ništa protiv da se ova institucija nalazi u bh. entitetu Republika Srpska. Naš je prijedlog Istočno Sarajevo radi funkcionalnosti, radi troškova, blizine zatvora i SIPA-e i nekih drugih institucija”, kazao je Konaković.

Dodao je da kolege iz Republike Srpske traže da to bude Banja Luka i o tome se razgovara.

“Zato što još uvijek nismo uskladili sve detalje, nismo bili spremni danas razmatrati ili usvajati ovaj dokument i poslati ga u dalju proceduru”, pojasnio je Konaković.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, donijelo Pravilnik o izmjeni Pravilnika o plaćama, dodacima i naknadama osoblja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH (DKP BiH).

Konaković je ocijenio da je važan ovaj pravilnik, “koji je nastavak borbe za uređenje sistema Ministarstva vanjskih poslova”.

Pročitajte i ovo

Poslovnica pekare “Manja” u ulici Koševo u Sarajevu prestaje s radom

Poslovna jedinica pekare Manja u ulici Koševo u Sarajevu saopćila je kako s današnjim danom …