fbpx
Ponedjeljak , 27 Maja 2024

Učiteljica naredila učenicima da šamaraju 7-godišnje dijete zato što je musliman

Policija u Indiji istražuje učiteljicu nakon što je snimaka koji prikazuje kako potiče učenike da ošamare svog sedmogodišnjeg kolegu, koji je musliman, izazvala ogorčenje u zemlji. Incident se dogodio u okrugu Muzaffarnagar u sjevernom dijelu države Uttar Pradesh, a video prikazuje dječaka koji bojažljivo stoji pred svojim kolegama dok učiteljica poziva učenike da ga udare.

Dječak plače dok mu se kolege izmjenjuju u udaranju, a učiteljica im govori da to učine “pravilno”. Čuje se muškarca kako se smije dok dječak jeca, a djeca ga nastavljaju udarati.

Načelnik policije Muzaffarnagara Satyanarayan Prajapat rekao je da je učiteljica naredila učenicima da udare dječaka “zato što nije zapamtio tablicu množenja”. Učiteljica je također spomenula dječakovu religiju, rekao je Prajapat. “Učiteljica je izjavila: ‘Kada majke mohamedanskih (onih koji slijede islam) učenika ne obraćaju pažnju na učenje svoje djece, ona znaju sve manje'”, rekao je.

Policija u okrugu podnijela je prijavu protiv učiteljice i istraga je u toku. Učiteljica još nije formalno optužena. Okružni dužnosnici također su naredili zatvaranje škole.

BIJES U INDIJI ZBOG DISKRIMINACIJE MUSLIMANA

Incident je izazvao ogorčenje i uznemirenost u Indiji, najvećoj demokraciji na svijetu, s 1.4 milijarde stanovnika, gdje su hinduističke nacionalističke politike vladajuće stranke Bharatiya Janata Party (BJP) produbile napetosti i stvorile ono što ljudskopravaške skupine i kritičari vlade nazivaju atmosferom straha i otuđenja među manjinskim skupinama.

Istaknuti oporbeni političar Rahul Gandhi optužio je učiteljicu da “sije otrov diskriminacije u umove nevine djece”. Pišući na Twitteru, sada poznatom kao X, rekao je: “Pretvaranje svetog mjesta poput škole u tržnicu mržnje – to je najgore što učitelj može učiniti svojoj zemlji.”

“BJP JE PROŠIRIO GORIVO MRŽNJE I ZAPALIO SVAKI KUTAK INDIJE”

Gandhi je također optužio BJP za poticanje vjerske netolerancije. “Ovo je isto ono gorivo mržnje koje je proširio BJP te zapalio svaki kutak Indije”, napisao je Gandhi pa dodao: “Djeca su budućnost Indije – ne mrzite ih, svi zajedno moramo učiti ljubav.”

Iako BJP nije odgovorio na Gandhijeve komentare, dugo je tvrdio da ne diskriminira manjine i da “sve svoje građane tretira jednako”. Tokom posjete Sjedinjenim Državama u lipnju premijer Narendra Modi rekao je novinarima da u Indiji “apsolutno nema mjesta” za diskriminaciju.

Indijski zakon nema zakonsku definiciju tjelesnog kažnjavanja djece, ali fizičko kažnjavanje i mentalno zlostavljanje djece zabranjeni su prema Zakonu o pravu djece na besplatno i obavezno obrazovanje.

UČITELJICA TVRDILA DA JE KAŽNJAVANJE TRAŽIO OTAC UČENIKA

Učiteljica je navodno tvrdila da je otac sedmogodišnjaka zatražio da ga kazni, dodajući da to nije mogla učiniti jer je invalid pa je rekla drugim učenicima da ga discipliniraju. “Njegov otac doveo je dijete i rekao da ga ispravi. Budući da ne mogu ustati, mislila sam da ću jedno ili dvoje djece natjerati da ga udare”, rekla je.

Incident se dogodio u vrijeme povećanih napetosti u zemlji, dok popularne, ali sporne politike BJP-a dobivaju zamah. Studija ekonomista Deepankara Basua zabilježila je porast od 786% zločina iz mržnje prema svim manjinama između 2014. i 2018., nakon pobjede BJP-a na izborima.

Uttar Pradesh, gdje se dogodio incident, najveća je država Indije s oko 200 miliona stanovnika. Ima religijski raznoliko stanovništvo, pri čemu je oko 20% stanovnika muslimana. Međutim, to je i dalje jedna od najpolariziranijih država u Indiji.

Političkog čelnika te države, hinduističkog redovnika koji je postao političar BJP-a Yogija Adityanatha kritiziraju zbog antimuslimanske retorike i politika koje favoriziraju hinduiste, a država je donijela zakone koje kritičari smatraju utemeljenima na Hindutvi – ideološkoj osnovi hinduističkog nacionalizma.

Pročitajte i ovo

Akcija u SBK: Sarajlije pod blinkerima i s policijskom značkom prevozili kilogram speeda

Policija u Travniku uhapsila je tri osobe iz Sarajeva koje su putničkim motornim vozilom VW …