fbpx
Subota , 13 Aprila 2024

U Švicarskoj pao snijeg! Temperatura s 30 drastično pala na 0 stepeni

Nakon velikih vrućina Švicarska je zadnjih dana pogođena velikim padavinama koje su izazvale poplave i bujice blata, a u ponedjeljak je pao i snijeg u Alpama.

Snijeg je padao u ponedjeljak u Zermattu u Alpama na visini od 1.638 metara.

“Temperatura je drastično pala u četiri dana. U četvrtak termometar je pokazao 31,2 stepeni Celzijevih. Jutros u 11,15 sati bilo je 0,5 stepeni.Granica između kiše i snijega nalazi se između 2000 i 2400 metara u ostatku švicarskih Alpa”, objavio je na platformi X MétéoSuisse.

Nekoliko prijevoja, uključujući Gothard i Simplon, zatvoreno je u ponedjeljak zbog jake kiše koja je počela u petak navečer te izazvala nekoliko blatnih bujica. Željeznički saobraćaj mjestimično je obustavljen zbog odrona tla.

Izlila se Rajna, no naselja nisu pogođena. U Ticinu već nekoliko dana pada jaka kiša. U nekim naseljima zagađena je voda za piće.

Padavine se očekuju i u utorak. Snijeg bi trebao nastaviti padati u planinama, no to neće biti dovoljno da bi spasilo ledenjake.

Švicarski ledenjaci izgubili su 6 posto volumena između 2021. i 2022., u odnosu prema trećini između 2001. i 2022. godine.

Kako izgledaju Alpe trenutno, možete pratiti na live kamerama na linku OVDJE.

 

Pročitajte i ovo

Sinovi Rame Isaka Arnel i Aldin učestvovali u tučnjavi, mladiću nanijeli teške tjelesne povrede

Sinovi federalnog ministra policije Rame Isaka, Arnel i Aldin, učestvovali su u tučnjavi koja se …