fbpx
Četvrtak , 29 Februara 2024

Čović: Trebamo biti ponosni na sve dobro što je niklo iz HR “Herceg-Bosne”

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače te okruglim stolom “Krivotvorenje povijesti”u Mostaru je u ponedjeljak obilježeno 30 godina od osnivanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

– Današnji dan je predznačajan, čime smo stali u zaštitu svog hrvatskog naroda i Bosne i Hercegovine, jer smo razumjeli da se nitko drugi nitko neće organizirati i suprotstaviti napadu na BiH, ugrozi života i imovine. Kada je 1991. godine napadnuto Ravno, sve se spalilo i rastjeralo, poruke su bile jasne; mi smo se organizirali kroz Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu, a kasnije i kroz Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu – izjavio je tom prilikom predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH) i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je istaknuo kako su sve nadležnosti i institucije HRHB sastavnica današnje BiH.

– Ono što me veseli je da smo sve institucije zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti HRHB uspjeli implementirati kao sastavnicu današnje dejtonske BiH, u našu domovinu. Činjenica je da tamo gdje nismo bili organizirani da je hrvatski narod stradao i da je rastjeran. Možemo biti zahvalni svakom pojedincu koji je u to vrijeme imao mudrosti i hrabrosti te su vizionarski prepoznali trenutak da se zaštiti svoj narod. Značaj HRHB će se dugo istraživati ​​od povjesničara i znanstvenika, a što se tiče politike, trebamo ga vjerodostojno promovirati i biti ponosni na sve dobro što je bilo iz HRHB – poručio je Čović.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) Ivo Čolak kratko se osvrnuo na povijesne okolnosti, podsjetivši kako je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna osnovana 18. studenoga 1991. godine, a na današnji dan dvije godine kasnije utemeljena je i Hrvatska Republika Herceg-Bosna. Bosna.

– HRHB, koja je supotpisnica Washingtonskog sporazuma, postojala je i nakon uspostave Federacije i nakon donošenja Ustava FBiH 1994. godine, sve do svoga samoukinuća 1996. godine – kazao je Čolak.

Obilježavanje 30. godišnjice nastavlja se popodne u Grudama gdje je predviđen svečani mimohod, odavanje počasti na grobu Mate Bobana te misa u 17 sati.

Pročitajte i ovo

Prelazak na ljetno računanje vremena: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. …