fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Luksuzna flota na račun građana: Vlasti BiH potrošile 10 miliona na službene automobile

Uprkos ekonomskim izazovima, inflaciji i niskim primanjima građana, predstavnici vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini potrošili su oko deset miliona maraka samo u prvih pet mjeseci ove godine na kupovinu luksuznih službenih automobila. Ova vijest dolazi u vrijeme kada se mnogi građani suočavaju sa sve težom finansijskom situacijom.

Capital je ranije objavilo za slučaj nabavka tri luksuzna automobila za Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine. Ministru Staši Košarcu isporučena su tri vozila – “Audi A6”, “Audi A4” i Volkswagen T-Roc, čija ukupna vrijednost iznosi gotovo 270.000 maraka sa PDV-om. Najskuplji od ovih automobila, “Audi A6”, košta oko 130.000 maraka i služiće kao službeno vozilo ministra Košarca, dok će preostala dva vozila biti raspoređena u ministarstvu.

Najskuplja limuzina u ovoj godini je nabavljena za Predsjedništvo BiH, a vrijedna je gotovo 318.000 KM, a odmah iza nje slijedi ona u kojoj se vozi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a koja je plaćena oko 311.000 maraka.

Podaci o potrošnji vlasti na luksuzne automobile izazivaju dodatnu zabrinutost s obzirom na ekonomske izazove sa kojima se zemlja suočava. Građani su suočeni sa inflacijom, enormnim zaduženjima i niskim primanjima, dok predstavnici vlasti očigledno nastavljaju da troše značajne iznose na nabavku luksuznih automobila.

U prvih pet mjeseci ove godine, samo predstavnici vlasti potrošili su deset miliona maraka na kupovinu službenih automobila. Ova potrošnja izaziva opravdane kritike javnosti i podstiče pitanja o prioritetima vlasti i odgovornom upravljanju javnim resursima.

Dok građani trpe posljedice ekonomske situacije, luksuzna potrošnja na automobile baca svjetlo na neophodnost odgovorne i transparentne uprave. Mnogi se pitaju kako će vlasti opravdati ovu potrošnju građanima koji se suočavaju sa svakodnevnim ekonomskim izazovima.

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …