fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Ima li nešto ljepše od toga kad se rodbina koja je rasuta po cijelom svijetu sastane na svom ognjištu? Porodica Bektić je to dočekala!

Ljeto i ljetni praznici, godišnji odmori su uvijek vrijeme kada se bliža i daljnja rodbina sastaje na svojim ognjištima.

A, svi oni rasuti su širom Evrope i svijeta. Tako se nakon više od trideset godina, konačno na jednom mjestu sastala mnogobrojna rodbina porodice Bektić iz Srebrenice, a koje je životna sudbina odvela do Njemčake, Amerike, Australije, Kanade, Francuske, Švicarske.

Esed Bektić već dugi niz godina živi i radi sa svojom porodicom u njemačkom gradu Dortmundu, a upravo je on bi inicijator da se konačno svi Bektići koji su rasuti po cijelom svijetu, kao niska bijelih bisera opet okupe na jednom mjestu, na svom, njihovom ognjištu odakle su i otišli u bijeli svijet.

  • Konačno smo uspjeli da se svi preživjeli Bektići okupimo u našem selu Jasenovo kod Srebrenice. To je naše prvo zajedničko veliko okupljanje poslije rata u BiH. Najstariji među nama bio je Emin Bektić koji ima 77 godina, a najmlađi Bektić ima 4 godine. Jedna od naših Bektića, Vehbija udala se za Palestinca i upravo njen sin Selim bio je najmlađi koji u sebi ima Bektićke krvi. Bilo nas je sve u svemu više od četrdesetero na jednom mjestu. Bili smo cijeli dan svi na okupu, i to je bilo zaista nezaboravno druženje. Ovo naše okupljane je malo duže planirano, ali nikako nismo mogli da se svi uskladimo, ali eto  ove godine nam je uspjelo. Neki su nam nedostajali, ali siguran sam da ćemo sljedeće godine biti svi kompletno tu na jednom mjestu. I, iskreno govoreći najradosniji i najveseliji bio je najstariji Bektić, moj otac Emin – ispričao nam je Esed Bektić.

Kako nam je Esed Bektić rekao bilo je tu i suza i smijeha, mnogi od njih, a posebno najmlađi nisu se nikada do tog susreta prije vidjeli niti razgovarali, pa su najmlađi u komunikaciji koristili kako bosanski isto tako i njemački ili engleski jezik, ali sve u svemu bitno je da su uspostavili prve kontakte.

(B. Šišić)

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …