fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

“Bosanska Barbika” osvaja svijet: Djevojčica Esma svoje barbike šalje u Bugarsku, Češku, Turkmenistan, Norvešku, Veliku Britaniju…

Djevojčica Esma Gljiva iz Vogošće, nadomak Sarajeva, svoju ljubav prema folkloru i narodnoj nošnji izrazila je kreativno kroz izradu tradicionalne balkanske nošnje sa ukrasima za glavu i ukrasnim keceljama za Barbike, nadajući se da će izazvati interesovanje za njen “folklor Barbike” upravo u vremenu kada film “Barbika” osvaja obožavatelje širom svijeta.

Esma Gljiva (11) iz Sarajeva započela je svoj projekat prije više od mjesec dana, nakon što je u jednoj suvenirnici vidjela nekvalitetne figure. Suvenirske figure obično nisu prave lutke koje se kreću i njihova odjeća je samo zalijepljena.

“To su bile neke plastične lutke obučene u narodne nošnje, čak i nisu bile prave lutke, uopšte nisu bile propisno obučene”, rekla je Esma pokazujući nove lutke iz svoje kolekcije.

Pokušala sam to da uradim na bolji način i mislim da sam uspjela, rekla je ona.

Odgajana u porodici predanih amaterskih folklornih plesača, Esma je naučila mnogo o multireligijskoj tradiciji i sama je članica lokalne folklorne grupe.

Veoma je precizna u izradi lutaka obučenih u tradicionalnu muslimansku, pravoslavnu i katoličku nošnju, brine o frizurama i minijaturnom nakitu.

Njeni prijatelji i porodica kažu da ona oličava duh ženske nezavisnosti i preduzetništva, koji dominira filmom.

Kaže da bi svoje lutke nazvala “bosanske Barbike”.

Esma svakodnevno prima narudžbine za svoje lutke, a slala ih je u Bugarsku, Češku, Turkmenistan, Norvešku, Veliku Britaniju i druge zemlje.

Tako se jedna od njenih lutaka našla i u rukama ambasadorke BiH u Češkoj Martine Mlinarević, koja je svoj primjerak lutke podijelila na društvenim mrežama i na taj način Esmi pružila podršku, na čemu joj je, kaže, posebno zahvalna.

“Tako smo ponosni što je sa takvom predanošću prihvatila ovaj projekat i tako provodila ljetnji raspust. Takođe je zaradila i džeparac”, rekla je Esmina majka Adana Gljiva.

Kako se interesovanje za lutkama povećalo, Esma je odlučila da napravi stranicu na društvenim platformama Facebook i Instagram, nazvavši je “esmama_radionica”, gde je moguće videti njene kreacije, naručiti svoju unikatnu lutku, a isto tako i učestvovati u brojnim nagradnim igrama.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …