fbpx
Četvrtak , 2 Maja 2024

Ubila sedam beba: Kada su je uhapsili, kazala je samo četiri riječi

Lucy Letby (33), britanskoj medicinskoj sestri koja je tokom dvije godine ubila sedam beba i pokušala ubiti njih još šest, u ponedjeljak će biti izrečena drugostepena sudska presuda.

Ona je uhapšena 2018. godine zbog optužbi da je ubila petoro dječaka i dvije djevojčice, kao i zbog napada na drugu novorođenčad u neonatalnom odjelu bolnice u sjeverozapadnoj Engleskoj. Britansko tužiteljstvo optužilo ju je da je bebe ubijala dok je radila noćne smjene 2015. i 2016. godine. Žrtve je otrovala ubrizgavanjem inzulina, neke je prisilno hranila ili im ubrizgavala zrak.

Letby je jedna od najgorih serijskih ubojica djece u historiji Britanije, ali i svijeta.

Mirror je objavio snimku hapšenja. Na njoj se vidi kako policajci upadaju u kuću medicinske sestre i odvode je. Jedan od policajaca govori joj da mora sjesti na stražnje sjedalo i da će pomaknuti malo svoje sjedalo kako bi imala mjesta.

Na to Lucy monotonim glasom odgovara:

– Imala sam operaciju koljena.

I to su bile prve njene riječi nakon što su joj pročitali prava i objasnili za što je sumnjiče.

Lucy Letby je prema pisanju britanskih medija bila „mlada medicinska sestra za koju su komšije tvrdile da je posvećena karijeri“.

Bila je zaposlena u bolnici Countess of Chester u Cheshireu, na sjeverozapadnom dijelu Engleske, na neonatalnom odjelu.

Bila je lice humanitarne kampanje te bolnice u kojoj se skupilo tri miliona funti za bolnički odjel koji brine za prerano rođene i slabe bebe.

Pročitajte i ovo

Upao komšiji u kokošinjac, ubio mu kokoš pa s njom udarao po ogradi

U policijskoj stanici Drniš (Hrvatska) je provedeno kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom osumnjičenim za kazneno djelo …