fbpx
Ponedjeljak , 27 Maja 2024

Amir Džafić pretukao radnicu pa otišao na godišnji odmor

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona – Područni ured Konjic – još nije završilo istragu u slučaju brutalnog premlaćivanja Enise Klepo (28) iz Jablanice, a koje se dogodilo 1. avgusta.

Enisi je tada teške tjelesne povrede nanio njen poslodavac Amir Džafić (44), koji je vlasnik hotela „Jablanica“ u kojem je djevojka radila. Zbog sumnje da je počinio krivično djelo teška tjelesna povreda, u Tužilaštvu HNK su otvorili istragu protiv Džafića.

Iz ove pravosudne institucije podsjetili su na to da je, odlukom glavnog kantonalnog tužioca, ovaj predmet označen kao prioritetan u radu Područnog tužilaštva Konjic.

  • Tužilaštvo HNK, u saradnji s PU Konjic, provodi sve planirane istražne radnje u cilju utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja u navedenom slučaju. Postupajuća tužiteljica je naložila provođenje medicinskog vještačenja, kao i vještačenje CD-a, odnosno videozapisa s lica mjesta. Također, ponovno je saslušana svjedokinja – oštećena E. K., ovog puta pred postupajućom tužiteljicom, a nakon što je to prethodno učinjeno u PU Konjic- kazala je za Avaz Ana Rajič, portparol Tužilaštva HNK.

Tužilaštvo HNK će, dodala je, poduzeti i sve druge istražne radnje za koje se ukaže potreba te će po završetku istrage i prikupljanja svih dokaza donijeti tužilačku odluku u ovom predmetu.

Klepo, inače diplomirana pravnica, u hotelu „Jablanica“ je radila kao recepcionerka. Nezadovoljna plaćom i uslovima na svom radnom mjestu, odlučila je dati otkaz i zatražiti isplatu svoje zarađene plaće od mizernih 700 KM.

Umjesto toga, Džafić, koji je naslijedio biznis, hotel i firmu „Voće promet“ od svog rahmetli oca Jusufa, bivšeg predsjednika Udruženja privrednika Jablanica, krvnički ju je pretukao, praktično na radnom mjestu.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar djevojci su konstatovane teške tjelesne povrede, a usljed kojih je umalo ostala bez vida. Slučaj njenog premlaćivanja izazvao je žestoku reakciju u javnosti, a više od 3.000 građana pružilo joj je podršku na nedavno održanom protestu u Jablanici.

Dok čeka ishod tužilačke odluke, ona je, saznaje Avaz, Tužilaštvu HNK jasno dala do znanja da se kao oštećena protivi eventualnoj nagodbi između njih i osumnjičenog Džafića, s obzirom na to da joj je, bez ikakvog povoda i razloga, nanio teške tjelesne povrede i strašne traume.

Iz Zajedničkog advokatskog ureda Nada Dalipagić, Jelena Dalipagić-Crnjac i Goran Crnjac su, kao njeni punomoćnici, podnijeli krivičnu prijavu protiv Džafića zbog krivičnih djela teška tjelesna povreda, ugrožavanje sigurnosti i nasilničko ponašanje.

Dosadašnji tok istrage nisu željeli komentirati.

  • Očekujemo brzu i efikasnu istragu i pravedno kažnjavanje osumnjičenog- rekla je Nada Dalipagić.

Zanimljivo je da su federalni inspektori, koji su se, bez odlaganja, kako nam je to jučer rečeno, bili pripremili za izvršenje inspekcijskih nadzora kod subjekta nadzora „Voće promet“ d.o.o. Jablanica – poslovna jedinica hotel „Jablanica“, a po osnovu zahtjeva federalnog ministra rada i socijalne politike, praktično u tome, za sada, ostali onemogućeni.

Federalni inspektori su, naime, 11. avgusta krenuli u inspekcijski nadzor, i to u okviru nadležnosti federalnog tržišnog inspektorata te zdravstvenog inspektorata, međutim, naišli su na zaključana vrata.

Planirani inspekcijski nadzori će biti izvršeni nakon stjecanja uvjeta na strani subjekta nadzora, kazali su nam jučer iz FUZiP-a.

  • Sačinjena je službena zabilješka, kojom je utvrđeno da nije moguće izvršiti kontrolu poslovanja, s obzirom na to da je hotel ‘Jablanica’ u momentu inspekcijskog nadzora bio zatvoren, odnosno zaključan, s vidno istaknutim natpisom ‘kolektivni godišnji’, o čemu je sačinjena i fotodokumentacija koja je, zajedno sa službenom zabilješkom, dostavljena federalnom ministru rada i socijalne politike-navode.

Pročitajte i ovo

Akcija u SBK: Sarajlije pod blinkerima i s policijskom značkom prevozili kilogram speeda

Policija u Travniku uhapsila je tri osobe iz Sarajeva koje su putničkim motornim vozilom VW …