fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Predložen pritvor prema osmorici policijskih službenika: Poznato za šta se sumnjiče

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona uputilo je prijedlog za određivanje mjere pritvora Općinskom sudu u Kiseljaku  prema osmorici osumnjičenih policijskih službenika koji su po narebi Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona lišeni slobode u akciji kodnog naziva “VIZIR”.

Pritvor je predložen iz razloga propisanim odredbom člana 146. stav 1. tačka b) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine odnosno ako postoji osnovana bojazan da će uništiti, sakriti, izmjeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivčni postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Podsjećamo, da je u nastavku planskih aktivnosti koje su usmjerene na borbu protiv krivičnih djela iz oblasti korupcije, na području Kiseljaka  lišeno slobode osam policijskih službenika zbog sumnje da su u periodu juni – avgust 2023.godine kao službene osobe u svojstvu policijskih službenika MUP-a SBK/KSB Policijske stanice Kiseljak, obavljajući poslove kontrole saobraćaja i učesnika u saobraćaju na području općine Kiseljak, postupali u namjeri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, tako što su od učesnika u saobraćaju za koje su utvrdili da su počinili prekršaj zahtijevali ili primali dar u novcu ili u nekom drugom vidu, u više navrata primali i zahtijevali nagradu u zamjenu da ne poduzme radnje koje su bili dužni izvršiti u okviru svog službenog ovlaštenja.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili više krivičnih djela primanje dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenje službene isprave, te krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela ili učinitelja.

U okviru ove akcije izvršeni su pretresi na više lokacija, kojom prilikom su pronađeni određeni materijalni dokazi koji će se koristiti u toku krivičnog postupka.

Kantonalno tužilaštvo SBK

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …