fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Rođen beba rekorder teška više od 6 kilograma: Znali smo da je krupna, ali nismo očekivali ovo

Majka Suzana Kučina (27) iz Gornjeg Milanovca na svijet je carskim rezom donijela sina teškog 6.420 grama i dugačkog 68 centimetra. Specijalisti ginekologije i akušerstva, dr Dragan Perišić i dr Vladislav Vasić, koji su sinoć obavili porođaj, kažu da im je ovo jedna od najvećih beba u ljekarskoj karijeri.

-Žena je porođena carskim rezom. Znali smo da je dijete krupno, ali nismo očekivali baš ovako veliku bebu. Najvažnije je da je sve prošlo u najboljem redu i da su i mama i beba dobro. Prema riječima mojih starijih kolega, u našem porodilištu, ovo je za sada najkrupnije rođena beba. Ranije je doktor Milorad Nikolić obavio porođaj jedne mlade mame iz Ljiga, koja je tada rodila bebu tešku oko šest kilograma, ali ova nam je ipak mali rekorder jer teži 6.420 – rekao je dr Vasić za GMinfo.

-Majka se osjeća dobro, beba takođe. Inače, ovo je njeno treće dijete. Ukoliko sve bude u redu, izaći će iz bolnice za pet dana – kažu iz milanovačkog porodilišta i potvrđuju da se ovako krupne bebe ne rađaju tako često.

Svjetski rekord

Kevin Klark se rodio 1983. godine u Nju Džerziju. Po rođenju je imao 7,3 kilograma i tako je ušao u istoriju kao najveća beba koja je ikada rođena.

Sadržaj se nastavlja nakon oglasaDuga historija porodilišta „Narodni front“ pamti da je najkrupnija beba od njegovog nastanka došla na svijet još 1988. godine.

– Ta čuvena beba rekorder imala je oko 7.500 grama, na svijet je došla prirodnim putem, a nakon rođenja imala je dobru vitalnost i adaptiranost – rekla je svojevremeno za Blic dr Tanja Lazić Mitrović, zamjenica načelnika Odjeljenja neonatologije GAK „Narodni front“.

Iako se isprva čini da su bebe rekorderi sva ona novorođenčad čija težina prelazi 4.000 grama, istina je, ipak, drugačija. Doktori krupnim bebama, kako kažu, smatraju samo one koje imaju tjelesnu masu na skalama rasta iznad 90. percentila za gestacijsku starost (trajanje trudnoće).

Kako doktori navode, vrlo često se dešava da „bebe rekorderi“ narastu više nego što je normalno zbog metaboličkih poremećaja majke, te nerijetko u prvim danima nakon rođenja mogu imati zdravstvenih problema, ali i u kasnijem, odraslom dobu, pa se baš zbog krhkog zdravlja ovakva djeca zovu i „džinovi na staklenim nogama“.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …