fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024

Nermina Mujkić o fotografiji nje i njene majke tokom protjerivanja iz Žepe: Dodik je zloupotrijebio našu bol

Tokom obilježavanja godišnjice “Oluje” u Prijedoru kojoj su prisustvovali zvaničnici Srbije i entiteta RS tokom govora predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika pojavila se fotografija koja je nastala u Žepi 1995. godine.

Kako je za portal „Avaza“ izjavila Nermina Mujkić, kćerka Sabine Mujkić koje su prikazane na fotografiji, zgrožena je ovim činom zloupotrebe.

– Fotografija je zloupotrebljena. Nastala je kada je bilo iseljenje sa Žepe, ognjišta. Na toj fotografiji smo moja majka i ja 26.07.1995. godine kada smo krenuli iz Žepe za Sarajevo sa ranjenicima i stanovništvom koji su bili vojno nesposobni, a brat je bio na kamionu ispred nas jer je bio 100 posto ratni vojni invalid koji je ranjen od strane srpskih agresora kao dijete od 13. godina – rekla je za portal „Avaza“ Mujkić.

Imala je tri mjeseca

Mujkić dodaje da u momentu koji je prikazan na fotografiji imala je samo tri mjeseca.

– Pored nas, dječak koji sjedi je moj drugi brat Ekrem Mujkić. Loše se osjećam. Fotografija je zloupotrebljena za neke druge stvari. Zloupotrijebio je taj isti gospodin čiji je narod počinio zločin nad Bošnjacima. Žao mi je svakog naroda, ali što su činjenice, činjenice su – poručila Mujkić.

Također, ističe da je jako potrešena i da je ružno zloupotrijebiti fotografiju žene i bebe od tri mjeseca i tvrditi da su oni prognani kada su, kako kaže, Hrvati krenuli na Srbe.

“Jako smo tužni”

– Staviti, objaviti neki dokumentarac koji je sinoć izašao na televiziji u RS je jako ružno. Tu fotografiju sam vidjela noćas iza ponoći. Izašlo mi je na društvenim mrežama. Vidjela sam fotografiju moje majke i mene. Moja majka je tužno reagovala, svi smo tužni, jer je ružno da je to urađeno na takav način. Postoje snimci i na YouTube-u gdje se vidimo mi. U knjigama o Žepi ima također fotografija kao i puno izjava, kao i dokumentarci kada je moja majka pričala o tome kako smo prešli iz Žepe u Sarajevo. Čovjek se bori da pobjegne od njih, a oni uzmu tako fotografiju za sebe, da nešto želu da postignu, šta ja stvarno ne znam?! Ovako na loš način da se zloupotrijebi je jako loše i neće se na ovome završiti – kazala je Mujkić za portal „Avaza“.

Dodala je da danas stanuje u Sarajevu gdje je udata i živi s porodicom.

Sabina i njena kćerka Nermina Mujkić. Avaz / Privatni arhiv

– Ja sam rođena u šumi bez doktora. U Žepu često idem, to je moje ognjište – zaključila je Nermina Mujkić.

Pročitajte i ovo

Od zaraze morbila jučer preminuo 17-godišnjak u Sarajevu, doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu

U Novom danu na N1 smo govorili o trenutnim epidemijama u Kantonu Sarajevo, sa posebnim …