fbpx
Nedjelja , 5 Maja 2024

Majke Nura i Refija dobile ključeve soba u Domu za starija lica ‘Hatidža Mehmedović’

Ključeve svojih soba u Domu za starija lica „Hatidža Mehmedović“ zadužile i majke Nura i Refija.

  • Iako je značajan broj majki iz projekta Ljubav za majke Srebrenice hvala Bogu još uvijek vitalan i služi ih zdravlje pa tako mogu i da se brinu o sebi u svojim domovima, ponuđena im je opcija smještaja kako bi proširili njihove svakodnevne aktivnosti i druženja. Mnoge majke nisu još spremne napustiti svoje domove i dijele mišljenja Nure i Refije koje su ipak željele napraviti korak više i oprobati ovaj period prilagodbe kako bi sutra kada dođe vrijeme dočekale spremne smještaj u ovu ustanovu- navodi humanitarna organizacija MFS-EMMAUS.

Dalje dodaju:

  • Na taj način postigli smo jedan kompromisni dogovor i zajednički odlučili da one zaduže svoj smještajni kapacitet koji mogu posjećivati i boraviti kada žele. Sve majke kojima su ubijeni najmiliji vratile su se iz želje da budu na svojim ognjištima gdje su podizale svoju djecu do nesretnog rata i da ih određene stvari podsjećaju na njih pa se teško odlučuju na ovaj vid institucionalizacije koji im je ponuđen.

Majke su naravno svjesne da će jednoga dana ovisiti o jednom ovakvom obliku brige pa iz tog razloga smo se i odlučili na ovu kompromisnu prilagodbu Domu. Period toplijih dana je možda i idealna prilika za prilagođavanje jer će po svemu sudeći zimu provesti sa ostalim majkama ovog kompleksa pod cjelodnevnom brigom našeg osoblja.

Ispoštovana je i njihova želja da borave u bungalovu čija je izgradnja finansirana uz podršku grada Novog Pazara.

  • Ovo obećanje je majkama dato prilikom izgradnje i držali smo se istog i danas. Poznato je da gradonačelnik Novog Pazara obilazi majke koje su smještene u Domu a nerijetko i majke Nuru i Refiju u njihovim vlastitim domovima, odajući tako poštovanje majkama i suosjećajući se sa njihovom boli koju su preživjele – poručeno je.

Pročitajte i ovo

Srebrenička majka Fazila Efendić, kojoj je danas pozlilo u Potočarima, prebačena u Sarajevo: Odmah joj pritekli u pomoć Fojničani koji su bili na licu mjesta

Ispred Memorijalnog centra u Potočarima danas se odvijala prava drama, nakon što je jednoj ženi …