fbpx
Petak , 24 Maja 2024

Oluja koja je poharala region stiže u BiH u poslijepodnevnim satima

Tokom protekle noći, susjednu Hrvatsku je zahvatila jaka oluka, praćena kišom, grmljavinom i gradom, a sudeći prema prognozi, kroz nekoliko sati stiže i u Bosnu i Hercegovinu.

Vjetar južnog pravca jutros je uslovio izuzetno visoke temperature zraka, posebno se to odnosi na Bihać sa 31 °C i Sarajevo gdje je u 7:00 sati izmjereno 27,6 °C.

Relativna vlažnost u istom terminu iznosi 37% i vjetar 2,7 m/s južnog smjera. Slična situacija je i na ostalim stanicama, od ranih jutarnjih sati temperature su iznad 20 °C uz vlagu od 40 do 70 %.

Jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim udarima vjetra su izgledni u poslijepodnevnim i večernjim satima uz vjetar povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 36 °C.

U srijedu se očekuje pretežno oblačno i osjetno svježije vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U sjevernim i centralnim područjima Bosne očekuje se jače grmljavinsko nevrijeme, praćeno obilnijim padavinama i jakim udarima vjetra što može usloviti pojavu bujica. Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 30 °C.

Narandžasto upozorenje izdaje se za period od 18:00 sata dana 25.07.2023. do 15:00 sati dana 26.07.2023. godine. Širom Bosne i Hercegovine prognoziraju se obilniji lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim udarima vjetra, lokalno je moguća i pojava grada. Uz jači pljusak može pasti 20-40 l/m², sa brzinom vjetra od 60 do 80 km/h, poručio je bh. meteorolog Bakir Krajinović.

Jučer je nevrijeme poharalo i Italiju, pa je tako vjetar u Milanu čupao stabla i krovove, ceste su zatrpane.

Dvije su žene poginule u ponedjeljak i utorak u sjevernim pokrajinama Monza i Brescia. Na njih su pala stabla.

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske izdali su u utorak crveno upozorenje na grmljavinsko nevrijeme za zagrebačku regiju, osobito Hrvatsko zagorje, Međimurje i Podravinu te osječku regiju – istočnu Hrvatsku od sredine dana.

Pročitajte i ovo

Ovo je porodilja Elvira Huskanović koja je preminula u 29. godini života

Ženska osoba E. H. (29) iz Gračanice preminula je nakon komplikacija poslije porođaja. – Dana …