fbpx
Utorak , 26 Septembra 2023

Radnice tražile da im nabavi ventilatore, direktor im poručio: ”Ako vam je vruće, skinite se u gaće”

Radnici tvornice tekstila Jumko u Vranju na jugu Srbije uputili su apel šefovima da im se u proizvodnim pogonima nabave ventilatori i klime zbog visokih temperatura koje su u pogonima.

„Ako vam je vruće, skinite se u gaće!”, “Je l’ na njivama i kod kuće imate klimu?”, “Klime nemaju ni ovi iz uprave, šta vi očekujete?”, samo su bili neki su od odgovora direktora radnicima jednog od pogona tvornice Jumka iz Vranja na jugu Srbije.

Reakcija je to uprave na apele radnika da im osiguraju ventilatore ili klima-uređaje jer danima rade u zagušljivim prostorijama u kojima su temperature više od 35 stepeni. Nekoliko radnika Jumka javilo se portalu Nova.rs i požalilo na tropske vrućine u kojima rade.

Navode da su se žene u pojedinim pogonima organizirale nakon brojnih molbi na koje niko nije reagirao i skupljaju novac kako bi same kupile ventilatore. Zamislite, mi ovdje gotovo svi radimo za minimalac i mi da izdvajamo – rekao je radnik.

Više radnica požalilo se da im je od vrućine loše.

Ako ne može raditi jer joj je vruće, neka se skine u gaće – poručili su iz uprave na njihove molbe da im se kupnjom ventilatora pomogne.

Na upit novinara, iz Jumka se nisu oglasili i komentirali ovu situaciju.

Pročitajte i ovo

Uništena najveća zastava sa ljiljanima na Vlašiću

Najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine, koja je prije samo deset dana postavljena na Vlašiću, …