– Ipak, samo rijetki ovo znaju jer je Adil u saudijskom društvu poznat kao biznismen, kao neko ko može doći do kraljeva, premijera, ministara. Neko čije su ime i pojava dovoljna garancija uspjeha. Dr. Adil je sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokrenuo prvu kompaniju za desalanizaciju morske vode. Danas vodi više od trideset kompanija širom svijeta. Ovaj živahni starac dočekao nas je u svojoj vili u Džiddi, pristavši na svaku našu molbu. I opet mi se jasno potvrdilo da su veliki ljudi jednostavni. A Adil je i među takvima baška. Sijeda kosa, izrazito svijetle oči, arapsko odijelo. U daljini se samo čuje tiho učenje Kur'ana. A u njegovoj radnoj sobi slika je Starog mosta, bosanska zastava i prijevod djela Alije Izetbegovića na arapski jezik. Poklonjena mu od Alije lično, s posvetom i potpisom – istakao je putopisac Hamza Ridžal, koji je Adila upoznao na “putu svile”.

Adil Bošnjak, dodaje Ridžal, “prvi put, Bosnu je posjetio osamdesetih godina prošlog stoljeća s ocem”. Autom su došli u Donji Vakuf i tamo se susreli s rodbinom.

– Nakon rata, barem je jednom godišnje dolazio. Često je dolazio, često je bio u BiH. Bio je u Upravnom odboru BBI banke. Uradio je velike poslove za Bosnu tako što je uvezivao naše kompanije sa saudijskim biznismenima. Jedan je od inicijatora BBI foruma. Rođen je ovdje, u Saudijskoj Arabiji, ne govori bosanski jezik, ali u radnoj sobi je bosanska zastava, slika Mostara, obelisk iz Kaknja. On to doživljava kožom, genima kao svoje. Nosi Bosnu u svom srcu – pojašnjava Ridžal.

Adil mu je ispričao i o svom porijeklu, bošnjačkim seobama u arapski svijet, a prezime Bošnjak koje nosi, naglašava Ridžal, karakteristično je za “naše ljude u arapskom svijetu koje su njihovi preci uzeli kako njihovi potomci ne bi zaboravili ko su, odakle su. Sačuvali su naše nacionalno ime i u vrijeme kada ga mi u Bosni nismo mogli sačuvati, zbog toga su nam oni dragocijeni”.

– Sjeća se i dolazaka naših hadžija, nekad davno, birvaktile, kad su odsjedali u kući njegova oca. Sve ga to vezuje za Bosnu. Stoga Adil trenutno pravi platformu za uvezivanje Bošnjaka u Saudijskoj Arabiji, nadajući se da će ih tako okupiti na jednom mjestu. U poslovnom smislu, posebno je zainteresiran za novu tehnologiju proizvodnje oblaka, koju je patentirao. Još čeka dozvolu za njenu upotrebu, u šta polaže velike nade. Smatra da bi se na taj način riješio problem nepodnošljivih vrućina u Mekki i Medini, posebno u vrijeme hadža. Adil Bošnjak, inženjer, proizvođač oblaka i zaljubljenik u Bosnu, ostavio je i još uvijek ostavlja trajan znamen u ovome dijelu svijeta – zaključuje Ridžal.