– Čevljanska korida ima tradiciju od sedam decenija i vraća se u punom sjaju. Čevljansko polje posljednjih dana jula bit će domaćin hiljadama posjetilaca – kaže Besim Gljiva, predsjednik udruženja Čevljanska korida.

Organizatori kažu da će se u subotu, 29. jula, održati tradicionalni turnir u malom fudbalu.

– Posjetioci koji dođu dan ranije prije glavnog događaja moći će uživati u prelijepoj prirodi na 1.000 metara nadmorske visine uz muziku i piće. U nedjelju, 30. jula, tek pokošene čevljanske livade primit će veliki broj dobronamjernih Bosanaca i Hercegovaca svih uzrasta i svih vjera. Ovdje su svi koji žele da se provesele i da zaborave svakodnevnicu dobro došli.

Organizator je udruženje Tradicionalna Čevljanska korida koje se pobrinulo da sveukupan ambijent na Čevljanskom platou bude na visokom nivou. Za sigurnost će se brinuti specijalna jedinica Kantona Sarajevo zajedno sa lokalnom policijskom upravom. Medicinsku brigu će voditi Hitna pomoć Sarajevo, a za protivpožarnu zaštitu je zadužena Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo. Ništa nismo prepustili slučaju i o svemu smo vodili računa. Naše posjetitelje molimo da vode brigu o odlaganju smeća zbog ekološke zaštite ovog prostora – kaže Gljiva te dodaje da su pripremili bogat i šarolik muzički program.

ad

Najbolji bikovi iz cijele Bosne i Hercegovine ukrstit će rogove na Čevljanskom polju. Najviše pažnje privlači borba bikova koji su u vlasništvu porodice Brajković iz Kiseljaka, koja je poznata po svojoj uspješnoj građevinskoj firmi, te mesne industrije Bajra. Naime, u udarnoj borbi Čevljanske koride rogove će ukrstiti Zlatonja, koji je aktuelni šampion srednje kategorije do 850 kilograma porodice Brajković, a njegov izazivač je Gareša koji je u vlasništvu mesne industrije Bajra iz Travnika.

Ova borba među ljubiteljima korida je nazvana sudar milionera. Ove godine Čevljanska korida, prema svemu sudeći, opravdat će epitet najbolje koride u BiH i na Balkanu, najavili su organizatori.