fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Svaka čast: Trudnici otkazala pluća, život joj spasili banjalučki ljekari. Rodila je blizance

Ljekari Univerzitetskog kliničkog centra RS spasili su trudnicu kojoj su u 25. sedmici trudnoće otkazala pluća, a ona je na svijet donijela blizance, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.

“Zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu, stručnosti i vještinama naših medicinskih profesionalaca te opremljenosti naše ustanove spašena su tri života u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Riječ je o trudnici koja je uspješno oporavljena od teškog otkazivanja pluća te je na svijet u 32. sedmici trudnoće donijela blizance”, saopćeno je iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Dodaju kako su trudnici u 25. sedmici trudnoće otkazala pluća te da je žurno zbrinuta u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane.

“Na životu je bila održavana zahvaljujući mehaničkoj ventilaciji, nakon čega je zbog kompleksnosti općeg stanja priključena na VV ECMO uređaj (venovenska ekstrakorporalna membranska oksigenacija) – “umjetna pluća”. Važno je naglasiti kako su u medicinskoj literaturi iznimno rijetko opisani ovakvi slučajevi”, navode u saopćenju iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Navode kako su nakon 14 dana liječenja u Klinici intenzivne medicine za nekirurške grane i potpunog oporavka trudnice, liječenje i briga o njoj nastavljeni u Klinici za ginekologiju i porodništvo.

“Zahvaljujući našim ginekolozima na svijet su uspješno došle dvije prijevremeno rođene bebe o kojima su se nastavili brinuti naši pedijatri intenzivisti i pedijatri neonatolozi”, navedeno je u saopćenju iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …