fbpx
Ponedjeljak , 6 Maja 2024

Sve spremno za obilježavanje 11. jula, na godišnjicu genocida bit će ukopano 30 žrtava

Sve je spremno za obilježavanje još jedne godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, program je zvanično potvrđen, a 11. jula vječni smiraj će pronaći 30 žrtava, kazali su za Klix.ba iz Organizacionog odbora.

Mjesec juli sa sobom donosio i obilježavanje 28. godišnjice genocida koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici. Glavni dio priprema je završen, a radovi koji prethode samom 11. julu dosad su protekli bez problema.

“Aktivnosti koje smo dosad imali provedene su u predviđenoj dinamici i nadamo se da u narednom periodu nećemo imati problema. U biti sve je spremno za obilježavanje godišnjice genocida, a za završetak su nam ostale određene manje i sporedne aktivnosti”, kazao je za Klix.ba predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici Hamdija Fejzić.

Glavni dio programa počinje 7. jula u Nezuku, kada je zakazano okupljanje preživjelih veterana 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine i učesnici proboja u julu 1995. godine.

“U jutarnjim satima 8. jula predviđen je doček i okupljanje učesnika Marša mira, kojih bi ove godine trebalo biti između četiri i pet hiljada. Oni će se kretati ustaljenom trasom u dužini većoj od 100 kilometara, a u Memorijalni centar u Potočarima bi trebali stići 10. jula oko 18 sati”, dodaje Fejzić.

Organizacioni odbor sačinio je i zvaničan program svih događaja koji prethode ili će biti realizirani nakon kolektivne dženaze u Memorijalnom centru u Potočarima.

Konkretno, kada je riječ o 11. julu, program u Srebrenici počet će u 10:30 sati u Fabrici akumulatora, gdje je predviđeno obraćanje zvanica.

Sat i po vremena kasnije na Memorijalnom kamenu će biti odata počast i položeno cvijeće žrtvama genocida. U periodu od 13 do 13:50 sati u Musalli Memorijalnog centra Potočari bit će obavljen vjerski program, nakon čega će uslijediti dženaza-namaz i dova šehidima genocida.

I ove godine u dolinu bijelih nišana stići će nekoliko hiljada građana, ali i domaći te inozemni zvaničnici.

Na kolektivnoj dženazi u Potočarima će biti ukopano 30 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, a za spuštanje u kabur njihovih posmrtnih ostataka saglasnost su dali članovi porodica.

U dolini bijelih nišana danas se nalaze posmrtni ostaci 6.721 žrtve koje su u proteklih 19 godina pronašle svoj vječni smiraj. Na drugim lokacijama, onako kako su to zahtijevali članovi njihovih porodica, nalaze se posmrtni ostaci 237 osoba.

Pročitajte i ovo

Srebrenička majka Fazila Efendić, kojoj je danas pozlilo u Potočarima, prebačena u Sarajevo: Odmah joj pritekli u pomoć Fojničani koji su bili na licu mjesta

Ispred Memorijalnog centra u Potočarima danas se odvijala prava drama, nakon što je jednoj ženi …