fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

Preminuo 75-godišnji Bosanac koji je izboden šrafcigerom u džamiji

75-godišnji muškarac bh. porijekla preminuo je nakon što je u srijedu izboden šrafcigerom u bosanskoj džamiji u Odenseu, obavijestila je Policija Fyna danski list Fyens Stiftstidende, prenosi Ritzau.

U četvrtak je 70-godišnjaku, također bh. porijekla, određen pritvor četiri sedmice zbog pokušaja ubistva.

– Nakon obdukcije kasnije danas, kada se utvrdi uzrok smrti, odlučićemo da li se optužba prebacuje u ubistvo, kaže za list načelnik dežurne policije Fyna Torben Jakobsen.

Zatvorenik je sudu ispričao da se u srijedu pojavio u džamiji na Lisesmindeveju u Odenseu kako bi mu bilo dozvoljeno da uđe u džamiju, u koju mu je zabranjen pristup.

No, prema riječima 70-godišnjaka, nastala je gužva, koja se završila tako što je 75-godišnjak izboden šrafcigerom.

Sam čovjek priznaje da je upravo on izbo nožem 75-godišnjaka. Ali on negira da je to bio pokušaj njegovog ubistva. Prema sopstvenom iskazu, kod sebe je imao šrafciger za eventualnu samoodbranu.

Ovaj 70-godišnjak je ranije osuđen na uvjetnu kaznu u vezi sa nasiljem u džamiji, koju koriste Bosanci. Zbog toga mu je zabranjen ulazak u džamiju.

On je u srijedu, prema vlastitoj izjavi, želio da razgovara sa onima koji odlučuju na licu mjesta, u nadi da će mu biti dozvoljen povratak.

Policija je dojavu o incidentu primila u srijedu u 13.16 sati. 70-godišnjak je još bio u džamiji kada je policija stigla, a uhapšen je na licu mjesta.

75-godišnji Bosanac, koji je sada preminuo, imao je veze sa džamijom.

BH Glas / Foto: Local Eyes

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …