fbpx
Nedjelja , 26 Maja 2024
This handout picture provided by the Saudi Press Agency SPA on June 28, 2023 shows Muslim pilgrims performing Eid Al-Adha prayers at the grand mosque in the holy city of Mecca. (Photo by SPA / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SPA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===

Oko 2,5 miliona muslimana obavilo hadž i zvanično postali hadžije

Oko 2,5 miliona muslimana, koji trenutno borave na svetim mjestima u Saudijskoj Arabiji povodom obreda hadža, upotpunili su svoje obrede i zvanično postali hadžije.

Nakon boravka na brdu Arafat, jednom od tri farza ili tri temeljna obreda hadža, vjernici su se jučer nakon zalaska sunca uputili prema dolini Muzdelifi gdje su se zadržali do zore prvog dana bajrama.

Oko 2,5 miliona muslimana obavilo hadž i zvanično postali hadžije
00:00
/
03:02
Tu su skupili kamenčiće, a nakon toga otišli prema Mini, gdje su obavili obred ”bacanja kamenčića” na tri mjesta zvana džemreta. “Bacanje kamenčića” simbolično znači borbu protiv prokletog šejtana. Muslimani su time upotpunili obrede hadža i postali hadžije.

Potom su otišli do Kabe gdje su obavili tavaf, obred hadža koji se sastoji od kruženja, odnosno obilaženja oko Kabe. Tokom hadža, muslimani koji su odlučili da obave ovu petu islamska dužnost obilaze oko Kabe sedam puta i to u smjeru obrnutom od smjera kretanja kazaljke na satu.

Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru iz BiH hadž je obavilo 2.200 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Povratak je planiran od 5. do 8. jula.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća

Preminuo je Jozo (Anto) Miletić sa Otigošća u 94. godini života. Ukop i misa zadušnica …