fbpx
Utorak , 30 Aprila 2024

513. Dani Ajvatovice: Konjica iz Karaule krenula za Prusac

U okviru obilježavanja tradicionalne kulturno-vjerske manifestacije “513. dani Ajvatovice”, jutros je iz Karaule, nedaleko od Turbeta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, krenuo veliki broj konjanika, koji će nakon prolaska kroz Donji Vakuf nastavili put ka Pruscu, gdje će u nedjelju biti održan centralni dio manifestacije. Planirani dolazak u Prusac je oko 19 sati.

Kenan Bajić iz Karaule ima osamnaest godina, ali ovo mu nije prvi put da kreće konjicom put Ajvatovice. Kaže, tradiciju je naslijedio od amidža, prenosi se to s generacije na generaciju.

“Dani Ajvatovice” je tradicionalna, najveća vjerska i kuturna manifestacija Bošnjaka koja obilježava dolazak vode u naselje Prusac.

Ajvaz-dedo, derviš i islamski učenjak koji se u 15. vijeku nastanio na prostoru današnjeg Prusca, nakon dugotrajne suše u ovom mjestu, 40 dana klanjajo je sabah i učio dovu moleći za vodu na stjenovitom predjelu iznad kasabe.

Prema predanjima o Ajvaz-dedi, četrdesetu noć od dolaska na dovište stijena se razdvojila, a iz nje je potekla voda prema Pruscu.

Ajvaz-dedino dovište danas je mjesto susreta desetina hiljada muslimana iz BiH, regiona, Evrope i Azije. Nakon 1947. godine, održavanje Ajvatovice bilo je zabranjeno, a tradicija je obnovljena 1990. godine

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini, duboko ukorijenjeno u identitet Bošnjaka. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …