fbpx
Ponedjeljak , 29 Aprila 2024

PROMOCIJA KNJIGE našeg Fojničanina Harisa Zuluma: “Islamska kultura fojničkog kraja u osmanskom periodu”

PROMOCIJA KNJIGE “Islamska kultura fojničkog kraja u osmanskom periodu”

“Nakon objavljivanja i uspjeha moje prve knjige, poezije historijsko književnog karaktera, zadovoljstvo mi je da vas obavijestim da je izašla i moja druga knjiga koju sam napisao u saradnji sa koautorom prof. Adnanom Džafićem, koju izdaje Univerzitet u Sarajevu, Fakultet Političkih Nauka. Radi se o naučnom djelu koje sam ranije odbranio u obliku magistarskog rada i koje je plod višegodišnjeg istraživanja fojničkog kraja. Ovo djelo će biti osvježenje za bosansko hercegovačku historiografiju a posebno općinu Fojnicu. Po prvi put u historiji Fojnice, a i BiH, imamo naučno djelo koje na jednom mjestu analizira islamsku materijalnu i duhovnu kulturu Fojnice u osmanskom periodu; kako se razvijao urbani centar Fojnica, kako su se širili identitet, religija islam, jezik, pismenost, obrazovanje i kultura Bošnjaka muslimana u fojničkom kraju.

Cilj nam je da ovim djelom pomognemo širenju saznanja i svijesti o kulturno-historijskom naslijeđu Fojnice. Recenzenti i promotori knjige su uvaženi profesori sa Fakulteta Političkih Nauka koji su vrhunski ovladali znanjem na polju kulture, historije i sociologije bosansko hercegovačkog društva.

Zahvaljujemo se Univerzitetu u Sarajevu FPN, načelniku Općine Fojnica Sabahudinu Klisuri i Štampariji Fojnica koji su prepoznali značaj ovog projekta i podržali nas u njegovoj realizaciji…”

Mjesto promocije: 🏢 sala Hotel Reumala u Fojnici

⏰ Subota, 24.06., u 19h

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna

Na Bolji svijet je preselio DRINIĆ ( IBRAHIM ) VAHID iz Kaćuna. Preselio je na …