fbpx
Četvrtak , 18 Jula 2024
09.05.2019., Zagreb - Predstavljanje knjige akademika Josipa Pecarica - Dario Kordic. Knjigu su predstavili msgr. dr. Vlado Kosic, biskup sisacki Zvonimir Hodak, odvjetnik i kolumnist prof. dr. sc. Marko Tokic i autor akademik Josip Pecaric.rPhoto: Borna Filic/PIXSELL

Sramotan odgovor Kordića na pitanje ‘je li vrijedilo zatvora’: Sve bih ponovio

Haški osuđenik Dario Kordić snimljen je u probranom društvu gdje je dao sramotan odgovorio na pitanje, kako je rekao, prijatelja sa sjevera Hrvatske “je li vrijedilo zatvora i rata?”.

“Rekao sam, sve bih ponovio. Sekunde ne bih zamijenio. Svaka sekunda je vrijedila”, rekao je ovaj haški osuđenik.

Uslijedio je aplauz i prisutni su zapjevali pjesmu Miroslava Škore “Vrijedilo je”.

“Dario Kordić rehabilitovan. Sa osmijehom koji ledi krv u žilama, bez imalo pokajanja, sa zadovoljstvom pokazuje da pokolj koju su uradile jedinice pod njegovom komandom su za to i pripremane. Sa kakvim zadovoljstvom to govori očito je da bi to i ponovio. Da smo iole ozbiljna država već bi Kordić bio uhapšen. Na sramotu svima koji i dalje smatraju da su izjave Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević samo pogrešno izražavanje, a ne kontinuitet zločinačke politike”, rekao je Tahirović.

Pretpostavlja se da je snimak nastao 5. augusta 2022. godine za vrijeme proslave godišnjice akcije “Oluja”.

Podsjetimo, Lidija Bradara je u progrmau N1 izjavila sljedeće: “Valjda je Kordić prestao biti osuđenik za ratne zločine”.

“U svakom slučaju ne možete se odreći prijatelja koje steknete tokom života. Teško je u Bosni iHercegovini imati jednu istinu. U toj dvorani su sjedili potencijalni osuđenici za ratne zločine ili su počinili ratne zločine, ali se za to ne zna”, kazala je Bradara u programu N1.

Haški tribunal osudio je Kordića 2001. na 25 godina zatvora, proglasivši ga krivim za ubistva, nezakonito pritvaranje, neljudski tretman, napade na civile i progon, bezobzirno razaranje naselja i verskih objekata i druga krivična dela nad Muslimanima 1993-1994. godine

Kordić je osuđen za zločine u Ahmićima gde je stradalo 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 dece.

Iz zatvora u Gracu u Austriji pušten je sredinom 2014. godine pošto je odslužio dve trećine kazne.

Pročitajte i ovo

Mladi Zeničani preokrenuli hobi u posao: Extreme Bosna Service predstavlja revoluciju u visinskim radovima

Grupa mladih entuzijasta iz Zenice, nakon što su stekli fakultetske diplome, odlučila je ostati u …