fbpx
Subota , 15 Juna 2024

Prvi roboti konobari stigli u Bosnu i Hercegovinu, poslužuju goste u Derventi

U bosanskohercegovačkom gradu Derventa vještačka inteligencija je prvi put uvedena u ugostiteljstvo. U jednom od dervetntskih restorana rade dva konobara robota koji uslužuju goste i privlače puno pažnje.

Konobari roboti koji su u ovaj grad stigli iz Kine sada rade u “Kort Caffe” koji se nalazi u sklopu marketa Hiper Kort u Derventi.

Njihov osnovni posao jeste da donose narudžbe gostima i odnose prljavo suđe pomažući tako konobarima.

“Godinama unazad naš restoran je jedno od omiljenih mjesta svim Dervenćanima i to je bio jedan od razloga zašto smo se odlučili na ovaj korak. Renoviranjem i proširenjem kapaciteta restorana naš objekat broji oko 200 sjedećih mjesta. Pored samog ambijenta, veliku pažnju smo posvetili i povećanju kvaliteta usluge u našem restoranu. Zbog toga smo se odlučili za uvođenje vještačke inteligencije uz pomoć dva robota konobara. Njihova osnovna svrha je transport hrane, pića i posuđa što uveliko olakšava i smanjuje posao ostalom osoblju“, kaže Maja Vračević, rukovodilac marketing službe Kort marketa, za Mondo.

Foto: Mondo.ba

Ona je poručila da ovi roboti imaju četiri nivoa za posluživanje što povećava produktivnost i brzinu usluge u restoranu. Na jednog robota može da stane tacna omjera 60×40.

Puno pažnje roboti konobari privlače zbog njihove mogućnosti interakcije sa gostima.

“Na primjer, gosti mogu da dodirnu uho i robot može da se zahvali ili kaže da li mu se to sviđa ili ne sviđa. Nakon što usluži gosta, odnosno kada se preuzme hrana sa njega, također se zahvali na posjeti“, dodaje Vračević.

Iz restorana su opisali i kako izgleda radni dan robota konobara.

Foto: Mondo.ba

Foto: Mondo.ba

“Njihova osnovna svrha je transport. Konobar uzme narudžbu i odnese u kuhinju, nakon što jelo bude gotovo u kuhinji hrana se servira (stavi) na robota i unosi se broj stola do kojeg on to sam odveze. Smanji se obim posla za konobare, gdje oni ne moraju da odlaze u kuhinnju da nose tanjire već to umjesto njih radi robot“, pojasnili su.

Ipak, uz svu prednost koju imaju, Vračević kaže da vještačka inteligencija ne može u potpunosti zamijeniti pravog radnika već samo olakšati posao.

Pročitajte i ovo

U 26. godini preminuo golman reprezentacije Crne Gore, prije samo 10 dana je oduševio naciju

Radio-televizija Crne Gore (RTCG) jutros je objavila užasne vijesti jer je preminuo golman susjedne nogometne …