fbpx
Ponedjeljak , 27 Maja 2024

Poznata imena ministara u novoj Vladi SBK

Nakon što su u četvrtak Tahiru Lendi (SDA), mandataru za sastav nove Vlade Srednjobosanskog kantona predana imena kandidata, postignut je politički dogovor o imenovanju nova vlade potvrdio je danas Lendo.

“Prilično je Vlada mlada, ja sam najstariji u toj vladi i rekao bih da je to jedan ohrabrujući sastav. Imamo 60 posto ministara koji će nastaviti započete poslove i hrabro krenuti u reforme pred nama. Ministar Bojan Domić i dalje će biti na čelu resora obrazovanja, Anto Matić zdravstva, Mirjana Plavčić financija, Feliks Vidović unutarnjih poslova, Amir Šečibović prostornog uređenja.

Do promjena će doći u resoru gospodarstva na čije čelo dolazi Sedžad Milanović, te poljoprivrede na čije čelo dolazi Advan Akeljić, bivši načelnik Viteza. Također, promjena će biti i kad je u pitanju mjesto ministra iz reda srpskog naroda, koje će preuzeti Božana Petrović”, rekao je Lendo.

SDA i HDZ BiH zajedno imaju 20 ruku u Skupštini SBK što je potrebna dvotrećinska većina, a nova vlada trebala bi biti potvrđena u ponedjeljak, 29. maja, na sjednici kantonalne skupštine.

“Vjerujem da do ponedjeljka neće biti nikakvih problema i da ćemo dobiti novu vladu”, rekao je Bojan Domić, koordinator ministara HDZ-a BiH u Vladi KSB.

Pročitajte i ovo

Akcija u SBK: Sarajlije pod blinkerima i s policijskom značkom prevozili kilogram speeda

Policija u Travniku uhapsila je tri osobe iz Sarajeva koje su putničkim motornim vozilom VW …