fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Dragačići kod Fojnice: Selo u kojem živi samo jedna stanovnica

Dragačići su naseljeno mjesto udaljeno od Fojnice deset km.

Piše: prof. Mensur ef. Pašalić

Nastanjivale su ga porodice Drinić, Huzbašić  i Bitić čiji članovi su se intenzivno bavili poljoprivredom i stočarstvom te su bili uposleni u fojničkom Šumarstvu, Pilani i Reumalu.

Ima registriranih 25 kuća.

Predratnom i poratnom migracijom mještani su se odselili u Fojnicu, Busuvaču i Zenicu. Sada u Dragačićima stalno živi samo jedna stanovnica.

U Dragačićima postoji mesdžid izgrađen pedesetih godina prošlog stoljeća na temeljima starog.

Mesdžid u Dragačićima izgrađen 50-tih godina 20. vijeka

U vjerskoj praksi i tradiciji islama ovog područja posebno je značajan rahmetli Ibrahim-ef. Drinić, u narodu poznat kao Hodža Drina. Rođen je 1880. godine, a na ahiret je preselio 1948. godine.

Završio je prestižnu fojničku Medresu. I danas se prepričavaju njegovi dersovi u kojima je govorio da će čovjek napraviti kutiju (TV) kroz koju će se gledati butum dunjaluk s mašrika na magrib. Bio je cijenjen imam i poštovan muallim koji je brojne generacije podučio osnovama din-islama. Ukopan je u lijepo održavanom mezarju na ulazu u selo, a na njegovom nišanu na arapskom jeziiku piše: “Merhum Ibrahim sin Mustafe Drinić, ruhičun Fatiha, 1367.”

Nišan Ibrahim ef. Drinića

Dragačićima pripadaju Slapovi Kozice koji su udaljeni kilometar od naselja.

Ovaj biser prirode  sa adrenalinskom stazom i prostorom za odmor postao je magnet za brojne posjetitelje iz Bosne i Hercegovine kao i strane turiste.

Slapovi Kozice

U Dragačićima su ponikli hrabri i odvažni Bošnjaci koji su kao borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, dali značajan doprinos odbrani naše Države.

U tim herojskim bitkama živote su dali šehidi:

1. Drinić Hamdija, 31. 7. 1993.g.
2. Huzbašić Ibrahim, 10. 11. 1993. g.
3. Huzbašić Fuad, 20. 12. 1993. g.
4. Bitić Senad, 25. 12. 1993. g.

Njima u čast, a za naše trajno sjećanje, na ulazu u naselje, plemeniti mještani su uz pomoć načelnika g. Salkana Merdžanića izgradili Šehidsku česmu sa imenima poginulih šehida.

Zato, prolazeći ka Slapovima Kozice, zastanimo kraj Šehidske česme, proučimo Fatihu navedenim šehidima i osvježimo se Božijom blagodeti sa ovoga Vrela.

Fojnica, 17.5. 2023. godine

prof. Mensur-ef. Pašalić

Pročitajte i ovo

Učenici OŠ “Muhsin Rizvić” uživali u izletu u Sportskom rekreativnom centru Ajdinovići

Učenici šestog razreda Osnovne škole “Muhsin Rizvić” iz Fojnice imali su nezaboravan dan na godišnjem …