fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

Reakcija na izjave ministrice u Vladi FBiH i predsjednice FBiH

Predmet: Reakcija na izjave ministrice u Vladi FBiH i predsjednice FBiH

Poštovani, obraćamo Vam se ispred Udruženja porodica poginulih i nestalih Han Ploča – Kiseljak, (Grahovci, Tulica, Han Ploča i Radanovići),. Nakon sramne izjave predsjednice FBiH kojom je javno negirala presude MKSJ i veličala presuđenog ratnog zločinca, sada je ministrica kulture u vladi FBiH Sanja Vlaisavljević, podržala i presuđene ratne zločince. Na taj način jasno i nedvosmisleno podržala i stav predsjednice FBiH.
Nadamo se da ste svjesni da svaki slučaj veličanja, spominjanje rehabilitacije ili minimiziranje ratnih zločina doprinose osjećaju nesigurnosti i otvaraju rane porodicama svih nad kojima su počinjeni zločini, a posebno onih koji još uvijek nisu pronašli svoje najmilije, a sve od tih i takvih koje bi sada ministrica rehabilitovala, jer oni su kao odslužili kaznu. Što mi, porodice, nismo pronašli svoje najmilije i što su nam rane još otvorene to Sanju i Lidiju, očito je, ne zanima.

Želimo podsjetiti da je HVO u periodu od 12. do 16.06.1993. godine ubio 78 Bošnjaka u našim mjestima u Kiseljaku, a među kojima su žene i djeca i imam Omer efendija Drkić. Do danas 36 od ubijenih nije još pronađeno. Za sve zločine niko od naredbodavaca nije odgovarao.
Samo je Miroslav Anić Firga priznao krivicu da je ubio 15 naših očeva i majki, djece. Postigao nagodbu sa Tužilaštvom, koju do kraja nije ispoštovao ni zločinac ni Tužilaštvo. Odležao je 2/3 kazne u zatvoru poluotvorenog tipa u Busovači kod Borjane u komšiluku. Dolazio kući u Kiseljak na vikende. Sada je već slobodan građanin, a mi još uvijek nismo pronašli svoje članove porodice koje je on i njemu slični ubijali, a zatim sakrili na lokacije koje samo oni znaju.
I sta sad ? Ministrica kulture i sporta i predsjenica FBiH bi da sada iste rehabilituju i da život nastavimo kao da se ništa desilo nije. Oni su, eto, odslužili svoje.

https://radiosarajevo.ba/metromahala/teme/svjedok-zlocina-nad-bosnjacima-han-ploce-kod-kiseljaka-moramo-se-boriti-za-pravdu/420667

Nas i ne čudi stav Sanje i Lidije, ali nas itekako zanima stav i mišljenje drugih ministara u Vladi koji šute.

Ove izjave su velika sramota i mrlja na počektu rada nove Vlade. U ime porodica koje su oštećene tražimo smjenu ministrice i predsjednice FBiH i javnu osudu ovakvih i sličnih izjava ma od koga dolazile.

Tražimo od nadležnih da putem sistema pruže zaštitu porodicama poginulih i nestalih, te da preko resornih ministarstava zakonom zaštite žrtve zločina. Da su utvrdi i krivična odgovornost za ovakve izjave u javnosti.

Pitamo se da li bi pomenute tražile rehabilitaciju i zagovarale istu da su njihova djeca pobijena ili članovi porodice, a da uz to ni pronađeni nisu? U kakvom to mi društvu živimo i šta sve nećemo još dočekati?

Pitamo Visokog predstavnika Christiana Schmidta šta bi se desilo da predsjednik Vlade ili ministar u njegoj domovini traži i zagovara rehabitaciju Hitlera i nacističkih ratnih zločinaca Trećeg rajha, a koji su presuđeni u Ninberškom procesu? Da li bi prošli nekažnjeno?

Čekajući ozbiljnu reakciju svih koji su nadležni rezgovart ćemo sa svim Udruženjima žrtava o organizovanju protesta ispred Vlade Federacije BiH i OHR-a i tražiti smjenu odgovornih.

Mi u Kiseljaku u periudu od 01. do 15. juna 2023. godine obilježavamo 30 godina od počinjenja strašnih zločina HVo-a, tražimo kosti svojih najmilijih, a neko se sa svima nama i danas ismijava.

SRAMOTA.

MI ZABORAVITI NEĆEMO.

Pročitajte i ovo

Džemat u Bronxu u New Yorku: Zajednica muslimana Sandžaka, Bosne, Kosova, Makedonije, Crne Gore…

Ramazan u Americi (3) Džemat Belmont Islamski centar (BIC) nalazi se u Bronxu, New York. …