fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Lejla Petrović iz JU Bolnica Travnik zvanično proglašena za babicu 2022. godine u BiH

Konferencija je otvorena predavanjem dr. Eldara Mehmedbašića koji je govorio o temi: “Psihofizčka priprema trudnice za porod“ gdje je simuliran porod sa lutkom.Doc.dr. Sabina Terzić, pedijatar neonatolog sa Pedijatrijske klinike KCUS-a govorila je o prevenciji i ublažavanju dojenačkih kolika, a dr. Duško Anić, spec. neonatolog, govorio je o temi „Dojenje“.

Dijana Sejdinović, genetičar i medicinski savjetnik za Bio Save BiH, govorila je o značaju matičnih ćelija, a mr.med.sci.dr. Vanesa Dujso-Radaslić trudnice je upoznala o važnosti primjene magnezija u trudnoći.

Dr. Jasmina Šlaku, specijalista pedijatar i načelnica odjela pedijatrije Opće bolnice Sarajevo, govorila je o preventivnim postupcima zdravstvene zaštite novorođenčadi. Tokom konferencije predstavljani su MAM proizvoda o kojima je govorila mr.ph. Bernardina Jukić, dok je prof.dr.spec. Lana Lekić, doktorica farmaceutskih nauka, trudnicama govorila kako da njeguju svoju i kožu novorođenčeta. Dr. farmaceutskih nauka Una Suljić-Fatić govorila je o korištenju dodataka prehrani u trudnoći, a mr. zdravstvene njege Amra Hodžić-Hadžimusić savjetovala je trudnicama šta trebaju pripremiti za dolazak bebe.

U najsvečanijem dijelu konferencije uručene su plakete za Ginekologa 2022. godine i Babice 2022. godine. Prema izboru čitatelja portala i časopisa Roditelj titulu Ginekologa 2022. godine ponio je dr. Vahidin Katica, specijalista ginekologije i akušerstva na Ginekološko-akušerskoj klinici Univerzitetsko kliničkog centra u Sarajevu, a za babicu 2022. godine proglašena je Lejla Petrović, babica iz Kantonalne bolnice Travnik.

Alma Pelo Zagorčić, koordinatorica konferencija za trudnice i časopisa Roditelj istakla je kako je cilj konferencije da se na jednom mjestu okupe eminentni predavači, ginekolozi, pedijatri, neonatolozi, babice, partonažne sestre, farmaceuti koji će trudnicama pružiti sve važne informacije o periodu u kojem se nalaze.

Sponzori, partneri i prijatelji II Velike konferencije osigurali su više od 150 vrijednih poklona i nagrada za učesnice konferencije.

Magazin Roditelj

Pročitajte i ovo

Džemat u Hartfordu: Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca

Ramazan u Americi (5) Džemat složnih i uspješnih Podrinjaca U Hartfordu, glavnom gradu Connecticuta, nalazi …