fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024

Christian Schmidt nametnuo odluke o formiranju vlade FBiH

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt danas je saopćio da je donio odluku o deblokadi formiranja vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Konkretne odluke bit će objavljene večeras na stranici OHR-a.

Na početku obraćanja, Schmidt je pojasnio kako je političarima ostavio dovoljno vremena da donesu određene odluke, ali da to nisu učinili.

“Znate kada vas zovem u OHR da imam važnu obavijest za vas. Dozvolite mi da prije toga kažem da vodeći princip koji slijedim je onaj princip koji je dobar za građane i ovu zemlju. Sve njene građane. Ne idem u prilog protiv bilo kojeg naroda ili stranke. Princip uzajamnog poštovanja se mora primjenjivati. Niti jedan konstitutivni narod nije napadnut niti ga se ne poštuje”, rekao je Schmidt.
Osvrnuo se na svoj govor prije tri sedmice kada je najavio donošenje odluke ukoliko se političari ne dogovore.
“Prije tri sedmice smo se okupili i tada sam uputio posljednji poziv političarima da riješe probleme u formiranju vlade. Nakon tri sedmice, dosta se toga dogodilo, ali ništa se nije promijenilo. Dostavljena mi je kopija jednog prijedloga vlade koji mi je uputila predsjednica FBiH, ali taj prijedlog nije imao podršku potpredsjednika FBiH. Osam bošnjačkih, pet hrvatskih i tri srpska ministra. Nisam vidio nikakve druge formalne ili neformalne alternativne prijedloge”, ističe Schmidt.
Poručio je kako je u međuvremenu bilo dosta razgovora, ali bez jasnog napretka.
“Moramo reći da svjedočimo političkom zastoju do kojeg je došlo te da se ne radi o sukobu između konstitutivnih naroda. Međutim, volja građana izražena na izborima ne smije se ignorisati. To je ono što predstavlja demokratija. Volja građana, poštivanje birača, djelovanje u korist države, bez obzira na stranke”, poručio je visoki predstavnik.

Zbog toga, ističe Schmidt, donio je odluku o deblokadi imenovanja Vlade FBiH.

“S ovom odlukom pokušavam okončati zastoj i omogućiti Predstavničkom domu da ispuni dužnost i glasa za imenovanje nove vlade. Ovo radim jer nam Ustav ne daje nikakve odgovore na ovakvu situaciju. U cilju da spriječim slične stvari u budućnosti, ohrabrujem sve strane da se u najboljoj namjeri uključe u razgovore i pronađu trajno rješenje”, poručio je Schmidt.

Također, osvrnuo se i na aktivnosti parlamenta u FBiH.

“Poštujući ovu inicijativu, mojom odlukom se poziva parlament da nastavi proces izmjene Ustava kako bi se spriječili budući zastoji u ovom entitetu”, rekao je Schmidt.

Naglasio je kako je uveo i zaštitni mehanizam.

“Ovaj sistemski mehanizam koji ću predstaviti stupit će na snagu samo onda kada parlament ne postigne dogovor oko ustavnih amandmana u roku od godinu dana. Ovaj mehanizam podrazumijeva transparentan proces predlaganja premijera, rješava zastoj u punom poštivanju prava svih konstitutivnih naroda kao i uz ukidanje diskriminacije Ostalih. Trebamo pozvati i predstavnike civilnog društva i organizacija da i oni dostave svoje prijedloge”, ističe Schmidt.

Visoki predstavnik je poručio i kako odgovorni političari moraju ostaviti po strani interese stranaka i prepoznati više interese FBiH, države i njenih građana.

“Moja odluka stupa na snagu odmah nakon što se objavi na stranici OHR-a što će se desiti večeras. Ona uključuje i jedan kratki dio gdje se poziva Predstavnički dom da krene sa glasanjem o vladi. Takvo odlučivanje nije moj posao već je to zadatak za izabrane zvaničnike. Dio tzv. trajnog rješenja za ovaj problem je i jači integritet izbora.

Također, najavio je i izmjene krivičnog zakona kojim će se kažnjavati manipulacije u izbornom procesu.

“Vidjeli smo da su iznesene vjerodostojne optužbe na račun postizbornih i predizbornih manipulacija. To treba poslužiti kao upozorenje onima koji razmišljaju o zastrašivanju da bi ostvarili svoje političke ciljeve. Treba poslužiti i kao ohrabrenje za one koji žele fer igru”, rekao je Schmidt.

Naglasio je i kako računa na podršku brojnih razumnih ljudi u ovom procesu.

“Još mnogo toga treba uraditi kako bi se zaštitio izborni proces i pozivam sve političke lidere da hitno počnu rješavati ova pitanja i da to učine na vrijeme uzevši u obzir lokalne izbore. Ne smijemo imati u budućnosti situaciju da glasači sumnjaju da li su njihovi glasovi prebrojani kako treba”, mišljenja je Schmidt.

Na kraju, osvrnuo se i na evropski put Bosne i Hercegovine.

“Učinili smo sve kako bi građani bez obzira na njihovu opredijeljenost mogli da se osjećaju sigurni u svojoj zemlji. Ne smijemo zaboraviti, Evropska unija čeka na BiH i njen doprinos i njene građane kao budući dio te evropske zajednice”, zaključio je Schmidt.

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …