fbpx
Subota , 27 Aprila 2024

Danas kiša, sutra možda i snijeg? Objavljena prognoza do petka – evo kad se vraća sunce

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme sa kišom.

Meteorolozi su za danas, zbog padavina, ‘upalili’ i žuto upozorenje te objavili:

“Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni mogućnosti za lokalno plavljenje manjeg broja imovine, sa lokalnim ometanjem u aktivnostima na otvorenom. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode.”

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica -2 stepena, Ivan Sedlo 5, Sokolac 6, Bugojno, Livno, Sarajevo i Srebrenica 8, Bihać, Gradačac i Tuzla 9, Bijeljina, Prijedor, Sanski Most, Trebinje, Zenica i Zvornik 10, Banja Luka i Široki Brijeg 11, Mostar 12, Stolac 13, Neum 14 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 934 milibara, za 7 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Bioprognoza: Tmurno vrijeme praćeno padavinama, mada bez izrazitih temperaturnih oscilacija, kod meteoropata će uzrokovati nešto jače tegobe, pretežno u vidu glavobolje, nervoze i dekoncentracije. Uz povećan sadržaj vlage u zraku, osjet hladnoće će također biti izraženiji, stoga je preporučljivo adekvatno se odjenuti i posvetiti pažnju zaštiti od nešto nižih temperatura, posebno tokom jutra. Hronični bolesnici ne bi trebali pretjerivati sa aktivnostima.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U jutarnjim satima padavine se očekuju u južnim i jugozapadnim područjima, a tokom dana i u ostalim dijelovima. Ponegdje uz kišu mogući su i pljuskovi sa grmljavinom, a na vrhovima planina može pasti i malo snijega. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera. Najviša dnevna temperatura od 10 do 16, na jugu do 18 stepeni. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa kišom i lokalnim pljuskovima. Najviša dnevna temperatura oko 13 stepeni.

Srijeda: Jutro oblačno sa kišom u većem dijelu zemlje. Na vrhovima planina je moguć snijeg. U ostatku dana postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Vjetar u Bosni slab do umjeren sjeverni i sjeverzapadni, a u Hercegovini umjerena do pojačana bura. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu do 13, a najviša dnevna od 10 do 16, na jugu do 19 stepeni.

Četvrtak: Pretežno sunčano. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 12, a najviša dnevna od 13 do 19, na jugu do 20 stepeni.

Petak: Malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme, a samo ponegdje u sjevernim i sjeveroistočnim područjima može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 12, a najviša dnevna od 14 do 20 stepeni, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …