fbpx
Petak , 1 Decembra 2023

Škotsko vjenčanje u Fojnici: Mladoženja u tradicionalnom škotskom kiltu

Ljubav koja je spojila Kiseljak i Škotsku proteklog je vikenda okrunjena vjenčanjem uz zvuk gajdi.

Odjevene u tradicionalni kilt i s gajdama u rukama, proteklih dana mnogi su Kiseljačani na ulicima ovog mjesta mogli vidjeti skupine Škota. Našli su se i među navijačima NK Kiseljak tokom nogometne utakmice protekle nedjelje te je postalo jasno da se Škoti u Kiseljaku već osjećaju kao kod kuće.

Zvukovi gajdi proteklog vikenda ispunili su i samostansku crkvu Duha Svetoga u Fojnici u kojoj su se vjenčli Kiseljačanka Sara Pecirep i njezin odabranik Škot Oliver Bridges. Činom njihova vjenčanja postalo je jasno, Kiseljak i Škotsku spojila je ljubav.

„Istina, ja sam rođena Kiseljačanka. Studirala sam u Zagrebu, a potom sam radila u Sofiji u Bugarskoj gdje je moj sadašnji suprug Oliver došao kod prijatelja na odmor i tu smo se upoznali i zaljubili. Nakon što smo se upoznali, preselila sam se u Englesku, a nakon dvije godine veze na daljinu u Glasgow u Škotsku gdje danas živimo”, pojasnila nam je Sara Pecirep koja od subote nosi prezime supruga Olivera, Bridges.

Zanimljivo ie da Sara nije ta koja je nagovorila supruga na vjenčanje u njezinu rodnom mjestu.
Bilo je upravo obrnuto.

„Njemu se Kiseljak i BiH jako sviđaju, te smo se ovdje vjenčali jer je to bila i njegova želja. Zna da živim daleko od svojih, a žlja mu je bila da svi oni imaju priliku biti na svadbi”, pojasnila nam je Sara.

Par se vjenčao u samostanskoj crkvi Duha
Svetoga u Fojnicu, u kojoj su se vjenčali i Sarin djed i baka. Vjenčanje je obavljeno uz zvukove gajdi, mladoženja je nosio tradicionalni kilt, a pred crkvom se vijorila i zastava Škotske. Na svadbu je došlo i 27 gostiju iz Škotske koje su Kiseljačani već imali priliku upoznati ili barem vidjeti.

Kiseljakom i BiH su oduševljeni.

„Jako im se svidio i Kiseljak kao cijela BiH, sva mjesta u kojima su bili, od Banja Luke do Fojnice.
Oduševilo ih je gostoprimstvo ljudi i ljepota ove zemlje koju oni koji žive ovdje nekad i ne primjete. Većina njih, ne samo moj suprug, opet će doći u Kiseljak”, potvrdila nam je Sara Bridges.

artinfo.ba

Pročitajte i ovo

Mladi stočar Muharem: Ovo što imam u štali ne bih dao ni za vreću para

Muharem Muharemović je stočar koji voli svoju štalu i goveda, a planira se u budućnosti …