fbpx
Petak , 19 Aprila 2024

Otvoreno prvo obdanište Islamske zajednice u Sarajevu: “Bajramski poklon”

Prvo obdanište Islamske zajednice (IZ) u Sarajevu “Dječiji koraci” danas je svečano otvoreno uz prisustvo reisul-uleme IZ u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa i ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naide Hota Muminović.

Korisnicima obdaništa su ovom prilikom podijeljeni bajramski paketići, a reisul-ulema Kavazović je iskazao zadovoljstvo zbog osnivanja i postojanja obdaništa na području sarajevskog medžlisa, izrazivši nadu da će to biti početak djelovanja u ovoj oblasti obrazovanja naših najmlađih.

– Obdaništa su nam jako važna. Ovo je pomoć našim porodicama i smatramo da je ovo veliki doprinos, pa i najljepši bajramski poklon. Zahvalan sam muftiji sarajevskom, Medžlisu, ministrici i ljudima koji su doprinijeli da se ovo danas dogodi. Naša je obaveza da budemo društveno korisni i pomažemo tamo gdje možemo kao Islamska zajednica – kazao je reisul-ulema.

Ministrica Hota Muminović je ocijenila kako jedna ovakva ustanova odgovara realnim potrebama za predškolskim odgojem i obrazovanjem.

– Značaj se mjeri potrebama, a potrebe za predškolskim odgojem u Kantonu Sarajevo su velike. Vlada Kantona je kroz poseban program sufinansiranja boravka djece u privatnim preškolskim ustanovama proširila mrežu ovih ustanova. Možemo reći da predškolske ustanove u Kantonu pohađa približno 9.000 djece, a obdanište ovog tipa u organizaciji Islamske zajednice garant je na putu predanog rada na poboljšanju standarda za dobrobit naše djece – rekla je ministrica.

Obdanište je počelo sa radom 4. januara, a krugu objekta postoji lijepo i uređeno dvorište opremljeno vanjskim sadržajima koja koriste djeca.

Unutarnji prostor objekta je u potpunosti opremljen namjenski za obdanište, a djeca koja ovdje borave imaju sve preuslove za lijep i ugodan boravak, pojašnjava v.d. direktora ove ustanove Malik-ef. Šljivo.

– Trenutno imamo 28 korisnika obdaništa, a imamo informaciju da ih se tokom ovog mjeseca upsalo još sedmero. Maksimalno možemo upisati 50 djece. Odlika ovog obdaništa je jedan pravi kućni ambijent kojem doprinosi enterijer, ali i zalaganje naših odgajateljica. Lijepo je čuti pozitivne utiske roditelja čija djeca ovdje borave, zadovoljni su i preporučuju drugima – istakao je Šljivo.

Nakon obdaništa u naselju Dobrinja, planirano je da budu otvorena i u drugim sarajevskim naseljima. Sva će biti kvalitetna, dobro opremljena i raspolagat će sadržajima koji će zadovoljavati visoke standarde u ovoj oblasti odgoja i obrazovanja najmlađih naraštaja.

Pročitajte i ovo

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice

Preminuo je Stjepan (Pero) Oroz iz Fojnice u 64. godini života. Ukop i misa zadušnica …