fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Jezive uvrede majci oboljele djece: Džaba ti je lijepa kosa kad rađaš defekte

Mama Sara Bero iz Podgorice, poznata kao majka hrabrosti jer kao samohrani roditelj odgaja kćerke bliznakinje sa Daunovim sindromom Irmu i Ildu.

Djeca sa Daunovim sindromom suočavaju se sa diskriminacijom, na više nivoa, ali Sara Bero kaže da se zahvaljujući medijima i uticajnim osobama to polako mijenja.

– Ima dosta pomaka u odnosu prema deci sa Daunovim sindromom. Ja tvrdim da iz godine u godinu zahvaljajući medijima i uticajnim osobama dolazi do dobrih rezultata u smislu prihvatanja i razumjevanja. To mnogo znači nama kao roditeljima. Promijenilo se dosta toga i u medicini i u roditeljstvu. Roditelji su počeli da tu djecu uključuju u razne aktivnosti, fizičke i psihičke i zbog toga danas ima dosta uspješnih osoba sa Daunovim sindromom širom svijeta – rekla je Bero.

Nažalost susrećemo se i sa negativnim komentarima. To je i dan danas prisutno u smislu komentara: “Džaba ti lijepa kosa i izgled kad rađaš defekte!” Više tu ima nerazumjevanja od osoba koje imaju djecu. Nećete vjerovati, ali ovaj komentar sam dobila od jedne majke. Od tinejdžera sam dobila pitanje: Gdje čuvaš te bulterijere?! – ispričala je Sara.

Priču o njenoj borbi i uvredama sa kojima se suočava svaki dan, pogledajte u videu:

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …