fbpx
Petak , 29 Marta 2024

Fojničanka Jasna Mandić, osoba vedrog duha i ekstravagantnog stila

Fotografije koje smo nedavno objavili na našem portalu, a koje je ratne 1995. godine snimio italijanski fotograf Paolo Siccardo, izazvale su brojne pozitivne reakcije naših čitalaca, a posebno Fojničanki i Fojničana.

Naime, na tim fotografijama smo mogli vidjeti mlade Fojničanke i Fojničane u pripremi pred modnu reviju oktobra 1995. godine.

Nudžejma Salihagić, prva sa desne strane

Razgovarajući sa Nudžejmom Salihagić, koja je učestvovala na tadašnjoj reviji, o tadašnjim zbivanjima, uputila nas je na Jasnu Mandić kao osobu koja je bila glavna i odgovorna za ideju i realizaciju ratne modne revije u Fojnici.

Jasna Mandić je žena koju ne možete, a da ne primjetite. Zrači vedrim duhom, osmjehom, ali je i specifična po ekstravagantnim stilom oblačenja za naše podneblje, neobičnim haljinama, još neobičnijim šeširima, a posebno sklad boja koje Jasna preferira su specifični.

Sa Jasnom smo se našli u restoranu “Kamin Banja” poslije iftara te smo uz kahvu i čaj ugodno razgovarali  duže od sat vremena.

Jasna Mandić je rođena Fojničanka, a porijeklom je iz Livna. Iz dva braka je dobila dva sina Darka i Tonču. Radila je u fojničkoj Štampariji te na Drinu kao spoljni saradnik.

Jasna je osebujna umjetnička duša i uvijek se interesovala za modu i umjetnost. Iz ljubavi prema modi i ekstravaganciji, sama je naučila šiti odjeću.

Sjećajući se dešavanja oko modne revije iz ratne 1995. godine, Jasna nam kaže da je sama zvala djevojke i momke da budu modeli.

”Djevojke su pristajale brzo, a momci su se nećkali, ali čim je jedan pristao, odmah su i ostali” – prisjeća se Jasna.

Jasna nam je govorila i o materijalu za reviju i pripremi revije.

”Pripreme za reviju su se odvijale u mome stanu. Odjeću sam šila od jutanih vreća koje su mi dali Fojničani. Manekeni i manekenke su isprobavali hod i držanje u hodniku od stana” – govori nam Jasna.

Pripreme u Jasninom stanu

Prva revija je održana u hotelu “Reumal”, a druga u restoranu “Ribnjak” oktobra 1995. godine.

Reviji u “Reumalu, koja je bila pod pokroviteljstvom organizacije “World Vision”, je prisustvovao veliki broj TV ekipa sa kamerama.

Fotografija sa revije u “Reumalu”

Interesantno je i da su neki muški modeli bili pripadnici Armije RBiH koji su svoje vojničke uniforme na par dana zamijenili sa “modnim krpicama”.

Jasna nam govori da je ova revija bila možda i pokušaj bježanja od ratne stvarnosti ili privid da će, ipak, sve biti kako treba.

Kako god, ostale su divne upomene kojih se sjećamo 28 godina poslije.

U nastavku pogledajte fotografije sa revija u “Reumalu” i na “Ribnjaku”.

Pročitajte i ovo

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE

Na Bolji svijet je preselila MUDERIZOVIĆ (rođ. Bukvić) FATA – FATIMA IZ FOJNICE. Preselila je …