fbpx
Petak , 1 Decembra 2023

Christian Schmidt nije iskoristio bonske ovlasti: “Ovo je posljednje upozorenje!”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se danas javnosti kazavši da izborni rezultati ne mogu biti u potpunosti provedeni zbog nedostatka saglasnosti potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende za formiranje Vlade FBiH.

“Nastavak rada sadašnje Vlade FBiH koja je u tehničkom mandatu već četiri godine, ne bi odražavao volju birača. FBiH se nalazi u političkom zastoju jer se ovdje radi borbi za političku moć između stranaka,a ne o borbi za opstanak naroda.

Ova borba između političkih stranaka se može i mora riješiti. Maksimalistički zahtjevi i ne prihvatanje političke realnosti, neće pomoći. Većina ljudi koje sam upoznao spremna je da ide naprijed, samo kad bi im neki političari ne bi govorili da ne trebaju i ne mogu.

Ovaj trenutni zastoj ne može potrajati, volja birača pokazana na izborima mora biti implementirana. FBiH mora funkcionirati. Građani ove zemlje zaslužuju budućnost i napredak u vlastitoj zemlji. Previše toga je dovedeno u pitanje da bi se ova situacija mogla nastaviti.

 

Ova zemlja sada ima šansu kada ima kandidatski status i to mora iskoristiti za dobrobit svojih građana. Odgovorni političari moraju raditi. Opozicija je neodvojivi dio demokratije. Očekujem da političari dođu do rješenja i što prije dođu do formiranja vlade koja ima podršku većine.

Ovo je posljednje upozorenje političarima. Neće biti nekog dodatnog poziva”, rekao je Schmidt.

S obzirom da je sinoć u ponoć istekao rok za formiranje Vlade Federacije BiH, spekuliralo se da će Schmidt iskoristiti bonske ovlasti i nametne izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH.

Podsjetimo, sinoć je na prijedlog Kluba SDA na sjednici Predstavničkog doma usvojenaDeklaracija Predstavničkog doma o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata sa ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces.

Usvajanjem ove Deklaracije Predstavnički dom poziva visokog predstavnika da odustane od nametanja odluke kojom bi bio prekršen Ustav FBiH.

Uz to Predstavnički dom je, po ovoj deklaraciji, osudio “kontinuirane tendencije i političke prijedloge i inicijative, bez obzira dolazile one iznutra ili van BiH, čiji je cilj da imaju uspostavu sistema etno-teritorijalne supremacije i obespravljenja manjinski zastupljenih etničkih skupina na pojedinim dijelovima državne teritorije i teritorije Federacije BiH, a koje dugoročno vode do rušenja ustavnog poretka države BiH”.

Pročitajte i ovo

Mladi stočar Muharem: Ovo što imam u štali ne bih dao ni za vreću para

Muharem Muharemović je stočar koji voli svoju štalu i goveda, a planira se u budućnosti …