fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Izraelske snage ponovo upale u džamiju Al-Aksa, povrijeđeno šest osoba

Izraelske snage sigurnosti drugu noć zaredom izvršile su raciju u džamiji Al-Aksa u u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu, nekoliko sati nakon hapšenja i uklanjanja više od 350 Palestinaca u policijskoj raciji u kompleksu i uprkos apelu SAD-a da se smanje tenzije.

Sukobi su počeli jučer ujutro kada je izraelska policija također upala u džamiju kako bi, navodno, izbacila Palestince koji su u džamiji palili baklje i vatromet, što je kasnije tokom dana pokrenulo prekograničnu razmjenu vatre u Gazi i izazvalo strah od daljeg nasilja.

Video pogledajte OVDJE.

– Sinoć u kasnim satima, policija je ušla u kompleks džamije i pokušala evakuirati vjernike, koristeći šok bombe i ispaljivanje gumenih metaka – saopćilo je osoblje Vakufa, islamske organizacije koju je imenovao Jordan i koja upravlja kompleksom.

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da je šest osoba povrijeđeno.

Policija je koristila palice, suzavce i gumene metke.

Pogledajte video OVDJE.

Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, rekao je kako je izraelski napad na džamiju Al-Aqsa napad na vjernike i ujedno šamar nedavnim naporima SAD-a koji je pokušao stvoriti mir i stabilnost tokom mjeseca ramazana.

Pročitajte i ovo

Održano mektebsko takmičenje u MIZ Fojnica

Mektebsko takmičenje na nivou MIZ-e Fojnica održano je danas u Čaršijskoj džamiji. Takmičari su bila djeca …