fbpx
Petak , 29 Marta 2024

PRIJATELJI KAO BRAĆA: Dario iz poštovanja prema Edinu posti u ramazanu

Iako to praksa ne potvrđuje, život u multietničkom društvu trebao bi biti privilegija, temelj za razumijevanje različitosti, prilika da se o drugim kulturama saznaje iz neposrednog okruženja, mogućnost više da čovjek prema drugome iskaže pažnju i poštovanje.

Sve nabrojano, Dariju Matiću je život u Tuzli. Rođen kao pravoslavac-katolik, zbog ljubavi i prijateljstva odlučio je da posti nekoliko dana ramazana i pošalje poruku da su normalan život, međunacionalno i međuvjersko razumijevanje, mogući u Bosni i Hercegovini. Tuzlaci Dario Matić i Edin Hadžić govorili su za N1. Dario kaže da nije htio da ova priča zauzme ovoliki medijski prostor.

“Ovome je čistog srca pristupljeno zbog prijatelja, prvenstveno Edina, koji zadnjih 7-8 godina kad-god iftari mene zove. Nikad nisam osjećao neku razliku, tako sam i odrastao u Tuzli, gdje nikad nisam gledao ljude po imenu i prezimenu”, kaže Dario.

Edin kaže da ga nije iznenadila odluka Darija da posti nekoliko dana ramazana.

“Mi se svaki dan družimo i te neke scene iz njegovog i mog vjerskog života su svakodnevnica. Kada je Dario odlučio da posti to je bilo simpatično, mnogo. Mi kroz naš život ismijavamo situaciju u državi i ismijavamo političare koji se vode na tu nacionalnost, jer mi smo do te mjere bliski da je nemoguće da nam nešto zasmeta u tom pogledu. U nekim životnim momentima kada mi je trebala pomoć prijatelja, Dario je bio prvi tu, i ja sam isto za njega tu”, kazao je.

Pročitajte i ovo

Čavara ostao bez računa u banci i ne može primati plaću: Nijedna banka mu ne želi otvoriti račun

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Marinko Čavara uputio je pismo Vijeću ministara BiH u kojem …