fbpx
Četvrtak , 2 Maja 2024

Majke Srebrenice obavile umru: Allah nas je osnažio, dok smo žive borit ćemo se za istinu i pravdu

S majkama u Haremu je bio i Hajriz Brčvak sa suprugom Selmom koji su omogućili majkama da odu na umru.

Ove godine majke Srebrenice su 20. godišnjicu prve kolektivne dženaze obilježile dovom u Haremi-Šerifu u Mekki.

Podsjećanja radi, 31. mart je dan prve kolektivne dženaze u Srebrenici – dan kada je u mezaristanu u Potočarima ukopano prvih 600 žrtava genocida.

– Nismo tako planirale, ali Allah jeste. On je htio da ovog 31. marta budemo pored Kabe. Stvoritelj Jedini, Vlasnik života i smrti je tako odredio. Mi majke Mu se zahvaljujemo uz dovu da našu državu Bosnu i Hercegovinu zaštiti od svakog zla, očuva je, osnaži i da da vlast onima među nama koji će imati mudrosti, elana i snage da je učine mirnom, stabilnom zemljom za sve koji je vole – kaže majka Munira Subašić dok pored Kabe dovi zajedno sa majkama Ibrimom Garaljević, Nurom Mustafić, Refijom Hadžibulić, Ramizom Gurdić, Đulijom Jusić, Šuhrom Sinanović, Eminom Pašić, Begajetom Nukić, Fatimom Jusupović, piše Preporod.

S njima je i Almedina Memišević koja je 1992. ostala bez majke Zelene, a 1995. godine u Genocidu bez oca Azama. Desetogodišnja Almedina je 31. marta 2003. godine bila djevojčica koja je u ime žrtava poslala poruku s komemoracije u Memorijalnom centru u Potočarima. I danas pamti riječi tada izrečene.

– Vi jeste ubili našu djecu, naše očeve, naše majke, našu braću, naše muževe, vi jeste pokušali ubiti jedan cijeli narod, ali upamtite niste ubili naše pamćenje – kaže ona.

Pročitajte i ovo

U temelje BiH ugradili su svoje živote: Šehidima se nikada u potpunosti nećemo moći odužiti

Drugi je dan Bajrama, Dan je šehida. Trajna je obaveza sjećanje na žrtvu najboljih sinova …