fbpx
Petak , 2 Juna 2023

Muftija Grabus u Fojnici održao predavanje

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus večeras je prisustvovao iftaru i teravih-namazu u Fojnici i ovom prilikom se prigodno obratio vjernicima.

U svom obraćanju muftija Grabus je podsjetio da je ramazan blagoslovljeno vrijeme duhovnog pročišćenja, u kojem se čovjek duhovno uzdiže i približava Bogu.

– Kada govorimo o ramazanskom vremenu, govorimo o ibadetima, govorimo o saburu, ali i o trudu da se bude na Božijem putu. Mjesec ramazan je mjesec u kojem dolazi do poveznice zemaljskog i nebeskog svijeta, stoga je ramazansko vrijeme – posebno vrijeme. U ovom vremenu Allah Uzvišeni spusti Svoju milost na ljude – kazao je muftija Grabus.

Vjernike je podsjetio da je ramazan mjesec koji u sebi ima hurmet Kur'ana, hurmet Lejlei-bedra, hurmet povratka Muhammeda, a.s., u Mekku, te da su sve to simboli koji govore o važnosti ovog mjeseca.

– Kad se mi kao ljudi odlučimo svjesno, slobodno, bez ikakvog tereta, da postimo, da idemo u džamiju, mi se onda transgeneracijski povežemo s ljudima koji su okruživali Muhammeda, a.s. Oni su nam primjer ne samo prolaznosti ljudskog života, nego primjer predanosti i primjer kako je važno biti uz velike ideje, a oni koji su bili uz Muhammeda, a.s., i oni koji slijede Poslanika, su sretnici, mogu se nadati Božijoj milosti na oba svijeta – naglasio je muftija Grabus.

Također, prisutnima je naveo da ramazan na arapskom jeziku označava ispucanu zemlju, dodavši da je takva zemlja “uvijek žedna vode”.

Čovjek je uvijek žedan Božije riječi, a Božija riječ je vječno mlada. Stalno se obnavlja. Kur'an je vječna Božija riječ, ali je uvijek mlada, uvijek nam govori ono što je nama važno.

Svaki puta kada se uči Kur'an iznova, otkrivamo neke vrijednosti ili poruke, zato što je to vječna Božija uputa. Mi se trudimo da razumijevamo Kur'an kao uputu ljudima. Svi smo mi žedni za uputom, a Allah Uzvišeni daje uputu, upućuje koga On hoće – bila je jedna od poruka muftije Grabusa okupljenim vjernicima.

Pozvao ih je da u ovom mjesecu dove posebno dove za svoje najbliže, te da dove za snagu za spoznavanje istine.

– Cilj ljudskog života jeste da spoznamo Allaha Uzvišenog, da povjerujemo, da prihvatimo vjeru na pravilan način.

U ovom mjesecu se trudimo i pojedinačno i kolektivno da se popravimo, zato nam je najvažnije da čuvamo jedni druge, da podržimo jedni druge u činjenju dobra, da nam Allah podari uputu kao pojedincima i kao narodu, i da nam mira u domovini Bosni i Hercegovini, da možemo svjedočiti svoju vjeru i odgajati svoju djecu u onome što je najbolje – poručio je, između ostalog, muftija sarajevski.

Pročitajte i ovo

Maturanti kroz bošnjačko naselje pjevali “Ne volim te Alija”

Pojavio se još jedan grozan snimak proslave mature. Ovog puta dolazi iz Bosanske Gradiške. Na …