fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Žene na visokim funkcijama na Balkanu: BiH zauzima posljednje mjesto na rang listi

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 10. mart kao Međunarodni dan sutkinja. U Bosni i Hercegovini raste broj žen akoje obnašaju važne položaje u pravosuđu i vlasti, iako još uvijek valda izrazita podzastupljenost.

Trenutno u Bosni i Hercegovini žene obnašaju dvije najviše dužnosti u državi – predsjednice Predsjedništva (Željka Cvijanović) i predsjednice Vijeća Ministara – Borjana Krišto. Podsjetimo, Kosovo ima predsjednicu države, Albanija i Crna Gora imaju predsjednice parlamenta, a Srbija ima premijerku.

Istovremeno, u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine koje ima 20 ministarskih pozicija, samo su četiri ministrice, uz predsjednicu kao petu ženu.  

Prema najnovijim podacima objavljenih u januaru 2023. godine kada poredimo sa ostalim zemljama u regiji, u Bosni i Hercegovini su na funkcijama zastupnica i ministarki su najmanje zastupljene žene. Kako se navodi u istraživanju za poziciju ministarki rangiranje se vršilo između 190 zemalja svijeta.

Albanija se pozicionirala na prvom mjestu sa 66,7 posto, Hrvatska na 67. mjesto, a Bosna i Hercegovina se nalazi na 145 mjestu sa samo 11,1 posto ministarki.

Stvar se nije mnogo promijenila ni na listi rangiranih zastupnica. Od ukupno rangiranih 186 zemalja svijeta, naša država se nalazi na 120. poziciji sa zastupljenosti žena od samo 19,1 posto. Ispred nas su ostale zemlje regiona.

Sjeverna Makedonija se na drugoj rang listi nalazi na 22. mjestu sa 41,7 posto, dok je Hrvatska na 57. mjestu sa 33,3 posto.

Podsjetimo i na to da su tokom izbora koji su održani 2022. godine, žene, u nekim slučajevima, ipak dobile više povjerenja od svojih stranačkih kolega.

Uprkos zakonskoj odredbi da se na izbornim listama mora naći 40 posto manje zastupljenog spola, i dalje postoje velike razlike u zastupljenosti polova u zakonodavnim tijelima na svim nivoima vlasti, što je i jednim dijelom dokazano sa prehodno navedenom infografikom.

Najbolje plasirana kandidatkinja stranke koja je osvojila najviše glasova iz FBiH za parlamentarnu skupštinu BiH je Alma Čolo, ali ona je tek na 7. mjestu po osvojenim glasovima za svoju stranku, dok je Darijana Filipović na prvom mjestu iz stranke HDZ-a.

Pored toga, kada pogledamo na rezultate u Skupštini Kantona Sarajevo iz Stranke demokratske akcije najviše glasova je imala Sebija Izetbegović, a ujedno je bila i druga kandidatkinja po osvojenim glasovima, ispred nje se nalazio samo načelnik Općine Novi Grad Sarajevo. Arijana Memić, iz Naroda i Pravde bila je na trećem mjestu sa 9.953 glasova.

Benjamina Karić, također je osvojila značajan rezultat na izborima koji su održani u oktobru 2022. godine, te je na četvrtom mjestu po osvojenom broju glasova u Kantonu.

Pročitajte i ovo

Bolest je brzo uzela 17-godišnju Najilu: Istina je da je otišao jedan mladi život

Najila Omerović preminula je 20. aprila, a dženaza joj je klanjana protekle srijede u 14 …