fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

FOJNICA: Veliki broj prisutnih na otvorenju sezone ribolova

Danas su se fojnički ribolovci okupili u Nadbarama i otvorili sezonu ribolova na potočnu pastrmku.

Kada smo došli na mjesto okupljanja, nismo zatekli nijednog ribolovca da peca nego smo ih sve pronašli pored logorskih vatri u spravljanju kotlića.

Džemil Berbić

Sekretar UGSR “Fojnica” Džemil Berbić je kazao da je ovo tradicionalno okupljanje na koje dođe veliki broj ribolovaca i iz drugih krajeva.

“Danas nas je ovdje oko 200, prve vatre su zapaljenje u 8 sati, a druženje traje dokle se izdrži” – kroz osmijeh poručuje Berbić.

Ono što je interesantno jeste to da, iako je ovo ribolovačko druženje, na ražnju smo zatekli janje kako se okreće te brojne roštilje sa raznim vrstama mesa, ponajmanje ribljeg! Kod svake logorske vatre  se čula muzika što je ovom druženju davalo poseban štih.

Ova vesela družina je, iako je danas pohladno u Fojnici, pokazala da im hladnoća ništa ne može te da osmijeha i gostoprimstva ima za svakoga!

“Kako počinje ribolov, tako počinje i zaštita rijeka, vodotoka, područja oko rijeke.
Pravila koja važe na području opštine Fojnica su pravila propisana Zakonom o slatkovodnom ribarstvu” – kazao nam je sekretar Berbić.

Dodao je i to da fojničko udruženje ima 150 aktivnih članova i 50 pridruženih članova.

Istakao je i da su fojnički ribolovci izuzetno aktivni u čišćenju vodotoka u svim fojničkim Mjesnim zajednicama.

Kemal Pamić

Potpredsjednika fojničkih ribolovaca, Kemala Pamića, smo zatekli u pravljenju kotlića te nam je kazao da su na druženje došli gosti iz Kiseljaka, Kreševa, Busovače, Sarajeva, Zenice, Novog Travnika, Breze, Kaknja… Rekao je da je zvanično otvorena sezona ribolova na potočnu pastrmku 28.2., a današnji dan je simbolično obilježavanje gdje je u prvom planu druženje pa tek onda ribolov. Istakao je da je zadovoljan ribljim fondom te da su nedavno imali u posjeti kantonalnu i federalnu inspekciju koja nije imala zamjerke na rad Udruženja.

Elvir Bucalo (desno na fotografiji)

Za jednim od stolova smo zatekli i Elvira Bucala, barda bh. novinarstva i dugogodišnjeg dopisnika BHT-a i drugih novinskih agencija iz Brisela. Posljednjih godina, g. Bucalo, svoje vikende provodi u Fojnici, gdje je kupio kuću te ga sada možemo smatrati i naturalizovanim Fojničaninom.

U nastavku pogledajte fotografije s današnjeg druženja…

Pročitajte i ovo

Učenici OŠ “Muhsin Rizvić” uživali u izletu u Sportskom rekreativnom centru Ajdinovići

Učenici šestog razreda Osnovne škole “Muhsin Rizvić” iz Fojnice imali su nezaboravan dan na godišnjem …