fbpx
Nedjelja , 28 Aprila 2024

Bliži se 1. mart: Stigla je obavijest o neradnom danu za Dan nezavisnosti BiH

 

Polako se bliži 1. mart. Još ranije je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici povodom obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, donijela odluku da taj dan proglasili neradnim danom u Federaciji BiH.

Dakle, na ovaj dan državni organi, preduzeća i druge pravne osobe u Federaciji BiH neće raditi.

Kako se navodi u obrazloženju ove odluke, Zakonom o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH propisano je da se se on obilježava jedan dan i to na sam praznik.

U srijedu će se obilježiti 31. godišnjica referenduma o neovisnosti, koji se održao 29. februara i 1. marta 1992. godine, kada se više od dvije trećine bh. građana izjasnilo za demokratsku i neovisnu Bosnu i Hercegovinu.

Referendum za neovisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražnog povjerenstva međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Referendum je ujedno bio i uvod u krvavu agresiju.

Punoljetni građani tadašnje Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasali su o neovisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu na kojem je jedino pitanje bilo: ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

Na referendumu o neovisnosti Bosne i Hercegovine glasovalo je 2.073.568 građana/glasača BiH (izlaznost 64,3 posto), od kojih je 99,7 posto bilo za neovisnost. Bosna i Hercegovina je proglasila neovisnost 1. marta 1992. godine, a rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Zakon o Danu neovisnosti donesen je 1993. godine, a dopunjen 1995. i objavljen u Službenom listu RBiH broj 9/95.

U Republici Srpskoj ovaj datum se ne obilježava.

Pročitajte i ovo

Popularna Razo u Sarajevu na meti pljačkaša

U Sarajevu se desio neobičan incident kada je popularna Razija Razo Čolaković, uživajući u poziranju …