fbpx
Utorak , 23 Aprila 2024

Lendo: Bez SDA će se načekati na novu Vladu FBiH, neće moći Bošnjake pomnožiti s nulom

Kandidat za (pot)predsjednika Federacije BiH Refik Lendo (SDA) komentarisao je za Klix.ba dešavanja nakon današnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja su, slobodno rečeno, nezapamćena na bh. političkoj sceni.

Naime, nakon što je izabrano rukovodstvo FBiH (Lidija Bradara, Refik Lendo i Igor Stojanović), predstavnici HDZ-a i SDP-a su otišli na sastanak na kojem se nije pojavio i član SDA.Lendo kaže da je potrebno održati sastanak što prije, ali da treba voditi računa o procedurama.

“Prvo, moramo dobiti cerifikate od CIK-a, kako je to usvojeno, dakle CIK treba potvrditi i vidjeti da li će biti žalbi ili ne. Pa trebamo položiti zakletvu jer je nismo polagali, pa onda primiti dužnost i dogovoriti se kada će biti sastanak. Ovo danas je nešto urađeno na brzinu, nisam imao pojma da su se njih dvoje izvukli i otišli nešto dogovarati”, govori Lendo.

Na pitanje da li bi se pojavio na sastanku, da je imao saznanja, Lendo kaže da je tek poslije saznao da su “oni otišli negdje pa sazvali press konferenciju”.

“Na kraju krajeva, ko je taj što saziva sastanak. Ako iko treba da sazove, ja sam najstariji od nas troje i ja sam trebao da sazovem ili da se dogovorimo kada ćemo sjesti. Međutim, niti se primila dužnost, ništa se nismo dogovorili, a trebali smo kao da se dogovorimo za dva minuta ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici Federacije BiH”, mišljenja je naš sagovornik.

Foto: I. L./Klix.ba

Foto: I. L./Klix.baIstiče da odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta, premijer i predsjednik FBiH ne mogu biti iz istog naroda.

“A možda će Hrvat biti premijer, a onda ne može biti Hrvat i predsjednik FBiH”, dodao je.

Na pitanje koliko može trajati ovaj proces, Lendo kaže kako je realno da CIK iduće sedmice uruči certifikate i da trojac položi zakletvu.

“A onda da mi sjednemo i počnemo se dogovarati, ali ne samo mi, već i Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić. Danas je parlament rekao da se zadužuju stranke SDA, HDZ i SDP da što prije formiraju vladu”, istakao je.

Lendu smo pitali i šta će se desiti ako Osmorka i HDZ ostanu pri svom sporazumu o formiranju vlasti koji ne predviđa SDA kao dio nove federalne Vlade.

“E onda će se načekati kada će dobiti vladu. Nema ništa od toga da takav dio Bošnjaka kojih ima preko 70 posto u FBiH pomnože s nulom. I nema smisla da se danas njih dvoje, predstavnici Hrvata i Srba, dogovaraju bez Bošnjaka”, naglasio je.

Istakao je da bez Kluba Bošnjaka i bez njega, kao kandidata za (pot)predsjednika FBiH nema pravljenja nove Vlade FBiH.

“Ponašaju se kao da nema Bošnjaka, a iza nas je 300.000 glasova, samo iza mene je 20.000 glasova”, dodao je.

Na kraju je rekao neka se umiješa i Schmidt, ali da su očito sve blokade na račun Bošnjaka.

“Danas sam rekao da trebamo odmah ovo sivilo i zbunjenost riješiti, na način da sjednemo i dogovorimo se. Ljudi ne znaju ni gdje će ni šta će, nismo primili dužnost, ali oni su dogovorili da će to pokušati ovako”, zaključio je.

Podsjetio je da postoji rok od mjesec dana da predsjednik i potpredsjednici FBIH, nakon potvrde, odrede mandatara za Vladu FBiH, poslije čega rukovodstvo FBiH prijedlog šalje na potvrđivanje u Parlament FBiH.

Pročitajte i ovo

Fojnički osnovci prvaci države BiH

🥇🇧🇦🇧🇦DRŽAVNO TAKMIČENJE “MISLI MINE”🇧🇦🇧🇦🥇 Dana 22.04.2024. godine u Brčkom je održano Državno takmičenje iz programa …