fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Predloženo skraćenje časova sa 45 na 40 minuta

Naida Hota Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, uputila je danas dopis u kojem predlaže da školski čast traje 40 minuta umjesto dosadašnjih 45.

Za Klix.ba Hota Muminović je detaljnije objasnila o čemu se radi.

“Trajanje časa određeno je zakonom. U proteklom periodu započeli smo mnoge reformske procese u obrazovanju u Kantonu Sarajevo, a sve kako bismo uhvatili korak sa razvijenim svijetom i uskladili rad sa potrebama učenika 21. stoljeća, jednom novom generacijom. Način realizacije nastave u vrijeme pandemije pokazalo nam je da postoji veliki nivo fleksibilnosti u procesu podučavanja”, objašnjava ministrica.

Kako nam je Naida Hota Muminović kazala, sa terena od nastavnika dobivaju se informacije da moraju kondenzovati sadržaje i prilagoditi se novim načinima na koje učenici akceptiraju nove školske lekcije.

“U tradicionalnom načinu podučavanja trebalo nam je više vremena, to se sad sve ubrzava i mijenja. Eventualni ‘višak’ vremena dobro bi došao za suportivne programe, aktivnosti i sadržaje kojima postižemo cjelovit razvoj učenika. U školama su aktivne mnoge sekcije, projektne aktivnosti, tu su i prilike za podršku stručnih službi ili jednostavno bilo bi više vremena za slobodne aktivnosti ili domaću zadaću”, poručuje resorna ministrica.

Također, ministrica Hota Muminović smatra da je savremena škola mnogo više od časova, za djecu je to presudno iskustvo od kojeg zavisi kasniji stav o cjeloživotnom radu na sebi, što je imperativ vremena koje je pred nama i novim generacijama.

“Pitali smo anketom nastavnike šta misle o ovom prijedlogu. Pitali smo sindikate, Zajednicu srednjih škola, Udruženje direktora osnovnih škola, Vijeće roditelja Kantona Sarajevo, i naravno Odsjeke za pedagogiju, odnosno psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu”, kazala je Hota Muminović.

Na kraju nam je ministrica rekla da će na osnovu svega ukupno odlučiti šta će staviti u Prijedlog zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo.

“Ovo nije bilo u Nacrtu tog zakona koji je usvojen, a značajna je promjena, pa želimo da čujemo mišljenja prije nego odlučimo”, zaključuje ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …