fbpx
Srijeda , 29 Maja 2024

Prvi put u historiji: Evo ko će od građana BiH dobiti 600 KM iz EU

Tokom prva dva mjeseca ove godine trebali bi biti ispunjeni uvjeti koji će građanima BiH osigurati po 600 KM izdvojenih od institucija Europske unije.

Prvi put u historiji

Riječ je o novčanoj pomoći u cilju ublažavanja posljedica sveprisutnog rasta cijena. Da će novac biti doznačen u BiH, potvrdila je prilikom svog posjeta BiH krajem prošle godine predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Tom je prilikom rečeno kako će Europska unija izravno pomoći građanima BiH kako bi se lakše nosili s rastućim troškovima energenata tokkom zimskog razdoblja, a plan je da novac bude doznačen u proračun BiH u januaru ili februaru ove godine. Novčanu pomoć u visini od 600 KM trebale bi dobiti najugroženije kategorije društva, a namijenjena je pokrivanju sve veće cijene plina, električne energije, ali i naftnih prerađevina.

Predsjednica Europske komisije je prilikom posjeta Sarajevu navela kako će, prvi put u historiji Europske unije u proračun BiH biti doznačen 71 million eura. Naglasila je i kako je 50 miliona eura od navedenog novca namijenjeno izravnoj pomoći građanima BiH. Iz Europske unije u BiH ranije su naveli kako je preduvjet za dobivanje novčanih sredstava da Vijeće ministara BiH usvoji akcijski plan ili kartu puta u kojoj će opisati mjere koje je potrebno provesti radi pružanja potpore ranjivim skupinama, mikro, malim i srednjim poduzećima te kao mjere energetske učinkovitosti te da je ostvaren dovoljan napredak u provedbi akcijskog plana.

Nakon ispunjenja uvjeta trebao bi biti potpisan financijski sporazum koji otvara vrata za doznačavanje novca. Ranije je pisano kako je plan da sve bude završeno do kraja januara. Novac koji će biti podijeljen građanima distribuirat će se preko Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te spuštati na niže razine vlasti. Ovo ministarstvo će, nakon što entitetska ministarstva financija odrede ko će dobiti koliko novca u kućanstvima BiH, odobriti isplate. Naime, niže razine vlasti uz nadzor Europske unije trebaju odrediti ‘pragove’ za dobivanje novčanih subvencija.

Mala i srednja preduzeća

Prema ranijim pisanjima, novac će se građanima najvjerojatnije doznačavati u obliku vaučera, a jedno kućanstvo može dobiti maksimalno do 600 KM. Ostatak novčanog transfera u visini od 21 milion eura trebao bi biti utrošen na opremanje malih i srednjih poduzeća, ali i privatnih stanova i kuća opremom koja će osigurati njihovu energetsku održivost. Inače, tokom posjeta zapadnom Balkanu krajem oktobra 2022. predsjednica Europske komisije najavila je paket potpore zapadnom Balkanu u obliku bespovratnih sredstava u iznosu od milijardu eura kako bi se zemljama regije pomoglo u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju prevladati posljedice energetske krize izazvane ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine.

Ova potpora zemljama zapadnog Balkana ima dvije komponente. Prva je neposredna financijska podrška u vrijednosti od 500 miliona eura. Druga je srednjoročna i dugoročna financijska potpora isto u vrijednosti od 500 miliona eura. Von der Leyen je tom prilikom kazala da je cilj EU-a pomoći zemljama regije prevladati posljedice visokih cijena energije na građane i mikro, mala te srednja preduzeća, piše Večernji.

Pročitajte i ovo

Živopisni prizori sa fojničke pijace: Tradicija, boje i mirisi Bosne

Živopisni prizori sa fojničke pijace: Tradicija, boje i mirisi Bosne U srcu Bosne i Hercegovine, …