fbpx
Srijeda , 24 Aprila 2024

Nikšić: Više nisam siguran ni da li ću biti premijer, vidjet ćemo sve s međunarodnim partnerima

Danas je u Sarajevu održan sastanak lidera stranaka Osmorke nakon duboke krize koja se uvukla u njihove redove poslije glasanja za izbor delegata u Domu naroda BiH.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić danas je jasno kazao da stranka “Za nove generacije” više neće biti partner Trojke ni na jednom nivou vlasti. Također je govorio i o uspostavi vlasti na federalnom nivou, ali i u kantonima.”Poznato je da su naše kolege kao dio Osmorke istupili iz grupacije kada je u pitanju državna vlast. Kada je u pitanju FBiH Osmorka, pa i tu imamo neke koje nemaju zastupnike. Danas smo usaglasili, i to je naš konačan sav, kada je u pitanju ZNG, Trojka je više ne smatra partnerom i više ne mogu biti s nama u kombinaciji, ni u kantonu, ni na FBiH ni na državnom nivou. Oni imaju svoj poseban odnos s NES-om, ali za nas nisu više partneri”, rekao je.

Nikšić je kazao da će se u narednim danima, do ponedjeljka, pokušati osigurati potpisi zastupnika ove grupacije stranaka kako bi “demonstrirali većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“U period pred nama pokušat ćemo do ponedjeljka osigurati potpise naših zastupnika koji bi demonstrirali većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH što bi prezentovali OHR-u i međunarodnim partnerima i da sjednemo i donesemo odluku”, kazao je Nikšić.

Dodao je i da će razmotriti i da li da podrže rukovodstvo FBiH gdje je i član SDA (kandidat za potpredsjednika FBiH Refik Lendo) ili ne .

Nermin Nikšić (SDP) i Nermin Ogrešević (NES) (Foto: I. Š./Klix.ba)

Nermin Nikšić (SDP) i Nermin Ogrešević (NES) (Foto: I. Š./Klix.ba)

“Mišljenja su podijeljena da li podržati SDA kandidata ili ne podržati. O tome razgovaramo s partnerima iz međunarodne zajednice. Mi smo prilično poodmakli i okončali pitanje programske vlasti na nivou FBiH. Informisao sam kolege kako sam ja, u funkciji predsjednika SDP-a, praktično dopustio kantonalnim organizacijama SDP-a da na nivou kantona razgovaraju sa svim partnerima i svim partijama o uspostavi vlasti. To ne implicira da smo se dogovorili s nekim, do sada smo držali blokadu čekajući proces na federalnom i državnom nivou. Sada smo otvorili i tu priču, da mogu razgovarati sa svima. Konačnu odluku donose organi SDP-a, o tome gdje i s kim ući u koaliciju”, dodao je.

On je kazao kako je očekivao od NES-a, SBiH da će dati podršku kandidatu SDP-a na državnom nivou nakon izlaska iz vladajuće koalicije.

On je kazao da ako SDA napravi vladu, oni će vjerovatno imati svog kandidata za premijera.

“Da li sam siguran da ću biti premijer? Nakon svih ovih događaja, čovjek više ništa ne može biti siguran. Zato idemo u prikupljanje potpisa, mislim da imamo 59-60 glasova, pa ćemo vidjeti”, kazao je.

Lider SDP-a je kazao da je napravio grešku jer je previše vjerovao ljudima na riječ umjesto da su potpisali sporazum i obavezali se.

Nikšić je na pitanje novinara da li se sastao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem insistirao od novinara da kaže ko je to rekao i tako izbjegao odgovoriti na određena pitanja, pa čak i kazao da neki “provociraju”.

Stranka za BiH i NES će, čini se, ostati za sada uz Trojku, ali nije poznato pod kojim uslovima s obzirom da je Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a, poručio da se neće odreći svojih partnera u ZNG.

Pročitajte i ovo

Policija PS Fojnica legitimiše sve učesnike saobraćaja u naselju Ostružnica

Policijska stanica Fojnica angažovana je u intenziviranju kontrola saobraćaja, s posebnim naglaskom na suzbijanje vožnje …