fbpx
Četvrtak , 28 Marta 2024

10-godišnja Emel postala hafiza Časnog Kur’ana

Pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je posljednje kur'anske sure napamet proučila desetogodišnja Emel Maati, čime je stekla zvanje hafize Časnog Kur'ana i tako postala najmlađa hafiza u našoj zemlji.

Osim članova Komisije, ovom svečanom činu u prostorijama Centra za Kur'an i sunnet u Sarajevu prisustvovali su i brojni članovi njene porodice i prijatelji.

Predsjednik Komisije za polaganje hifza dr. hfz. Dževad Šošić se poslije učenja dove obratio prisutnima, te čestitao novoj hafizi na uspješno položenom hifzu.

Čestitke je uputio i porodici, rodbini i prijateljima, kazavši da je Emel Maati primjer čestitog i hairli odgojenog djeteta. Na kraju je pohvalio zalaganje njene muhaffize, hafize Sadžide Skejić-Džihić, kazavši da je ovo i njen uspjeh.

U ime Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovom događaju prisustvovao je i hafiz mr. Muriz-ef. Mešić, koji je kazao da je, prema podacima Registra o hifzu, Emel Maati trenutno najmlađa hafiza u Bosni i Hercegovini.

Polaganje ispita za časno zvanje hafize Kur'ana Emel Maati počela je u ponedjeljak, 16. januara, a završila također u ponedjeljak, 30. januara 2023. godine.

Kandidatkinja je učila po dva džuza dnevno, odnosno, polagala je pred Komisijom po 40 stranica napamet svakog dana.

Komisiju za polaganje hifza su činili: kurra hafiz dr. Dževad-ef. Šošić, hafiz dr. Muhamed-ef. Čajlaković, hafiz dr. Kenan-ef. Musić, hafiz dr. Abdul-Aziz-ef. Drkić i hafiz mr. Špendi-ef. Fidani.

Emel (Mohamed) Maati rođena je 16. oktobra 2012. godine u Sarajevu, a muhaffiz joj je bila hafiza Sadžida Skejić-Džihić. Inače, brat hafize Emel je hafiz Adnan Maati, koji je hifz položio 2012. godine i predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na mnogim internacionalnim takmičenjima u učenju Kur'ana.

Upućujemo iskrene čestitke mladoj Emel, njenoj porodici, rodbini i prijateljima.

(Preporod.info)

Pročitajte i ovo

Džemat dobrih Bošnjaka u Richmond Hillu u Queensu u New Yorku

Ramazan u Americi (4) Džemat Bošnjačko-islamski kulturni centar Plav-Gusinje nalazi se u Richmond Hillu, Queens, …