fbpx
Petak , 26 Aprila 2024

Rasulo u SDP-u: Šta je truhlo kod “Crvenih”?

Izbor gradonačelnika Sarajeva, kada je SDP izigrao, prevario i ponizio Bogića Bogićevića bio je jasan znak da u ovoj stranci ništa ne štima. Veliki broj članova i simpatizera SDP-a ne može da shvati kako se desilo da je SDP i poslije posljednjih Općih izbora u situaciji da kupi mrvice koje im ostavljaju ostale stranke “osmorke” jer se i tada vrlo glasno govorilo da je Bogićević žrtvovan kako bi na funkciju predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva došao Jasmin Ademović (NiP) piše Crna-Hronika.

Naime, tada su neki vijećnici negodovali što moraju glasati u paketu Bogićević (gradonačelnik)-Ademović (predsjedavajući GV). Nisu željeli povjerenje dati mladom Ademoviću i zbog toga su uskratili svoj glas Bogićeviću. NiP nije želio odustati od Ademovića, Bogićević je poslije prvog neizglasavanja za gradonačelnika povukao kanididaturu i stvari su se posložile kako je odgovaralo NiP-u.

 

Slične scene članovi SDP-a gledaju opet. Naime, niko sa predložene liste SDP-a nije prošao u Dom naroda Parlamenta BiH iako je ova stranka osvojila najviše glasova od svih stranaka “osmorke”.

 

– I nečasno i politički podlo, tako bih ocijenio odnos pojedinih političkih subjekata “osmorke” spram SDP-a koji vuče najveći dio izborne snage ove koalicije. Oni koji su zahvaljujući glasovima SDP-a u kantonalnim skupštinama prošli u Federalni dom naroda, trgovinom svakog sa svakim učinili su da niko sa predložene liste SDP-a ne prođe u Dom naroda Parlamenta BiH, prokomentarisao je Dževad Hadžić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzlanskog kantona naglasišvi da je dugo u politici, te da zna da je dosta toga moguće kada su u pitanju interesi pojedinih političkih partija, ali da iste te političke partije i njihovi delegati, koji čine jedan politički blok, u ovom slučaju “osmorku” i još imaju minoran izborni rezultat, mogu biti toliko neiskreni, da ne kaže nepošteni, nije do sada iskusio.

Članovi i simpatizeri SDP-a se također ne mogu pomiriti sa činjenicom da Stranku vodi osoba koja već na drugim izborima dobija mizeran broj glasova. Na posljednjim izborima Nermin Nikšić je na listi za državni Parlament dobio 5.482 glasa što je bilo nedovoljno da uđe u Parlament i preko kompenzacijske liste. Uprkos tome, Nikšić se još uvijek nada nekoj poziciji u izvršnoj vlasti, možda čak i u fotelji premijera FbiH, odnosno sada je već sasvim jasno da je Nikšić prepustio sve ostalim strankama Osmorke kako bi sebi osigurao mjesto premijera!

Imenovanje Zlatka Lagumdžije za ambasadora BiH u Ujedinjenim nacijama, na prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, samo je produbilo nezadovoljstvo u redovima SDP-a, jer Lagumdžiju brojni članovi smatraju “grobarom” socijaldemokratije.

 

– Lagumdžija nije prijedlog SDP-a. Katastrofalna je odluka da Zlatko Lagumdžija bude kandidat za ambasadora BiH pri UN-u, i za SDP BiH i za državu BiH. Taj prijedlog nije usaglašen sa SDP-om, što mi je potvrdio predsjednik Nikšić s kojim također ništa nije usaglašeno. Ukoliko se realizuje u ime SDP BiH, najavljujem drastične poteze u tom slučaju! Ukoliko je neko spreman da pljuje pa da sve poliže slobodno, ja nisam, ne u moje ime, rekao je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović nakon odluke svog partijskog kolege Denisa Bećirovića.

 

 

Već se sve glasnije šuška o mogućnosti da SDP pukne po svim šavovima, odnosno predviđa se i odvajanje Vojina Mijatovića i banjalučkoga SDP-a od centrale u Sarajevu zbog Zlatka Lagumdžije koji je, kako kažu vjerni članovi SDP-a, prvi put štetu državi i socijaldemokratiji napravio kada je na montiranom kongresu SDP-a 1997. godine smijenio Nijaza Durakovića.

 

U godinama koje su uslijedile SDP BiH je nazadovao, doživio osipanje članstva i izborne debakle, nakon čega je u vlasti u FBiH dominirala SDA. I inače, nakon svake akcije Lagumdžije profitirao bi Bakir Izetbegović i SDA. Npr. 2014. godine Lagumdžija je ispred SDP-a na izborima za Predsjedništvo BiH kandidirao autsajdera Bakira Hadžiomerovića olakšavši pobjedu Izetbegoviću. Izborni krah bio je okidač da ga SDP BiH u decembru te godine i smijeni sa mjesta predsjednika Partije.

 

 

Nekoliko godina kasnije, 2019. Lagumdžija se vraća i pokušava formirati alternativnu partiju – SPD (Socijalna pravda i demokratija) od (kasnije isključenih) članova Partije i neobaviještenih intelektualaca koji su ubrzo odustali od njegove mantre. Bitno je podsjetiti da se on tada pojavljuje u kritičnom periodu kampanje uoči izbora 2020. godine i formira vještačku i „nazor“ koaliciju Socijaldemokrata BiH i Zelenog pokreta, čije izborne liste su bile kombinacija apolitičnih nestranačkih ljudi, etabliranih umjetnika, intelektuaca, ali i političara sa sudskim procesima za vratom, autsajdera uvijek na rubu cenzusa i anonimusa.

Podsjetimo Zlatko Lagumdžija je bio i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kada je šest osoba alžirskog i jemenskog porijekla izručeno američkim vlastima 2002. godine koji su potom pod sumnjom da su umiješani u terorizam godinama bili zatočeni u zatvoru Guantanamo na Kubi. Svi su oni uz matično imali i državljanstvo BiH koje su dobili 1994. godine jer su se oženili državljankama BiH i s njima zasnovali obitelji. Uhapšeni su u Sarajevu pod sumnjom da su pripremali napad na američko i britansko veleposlanstvo.

 

Temelj za sumnju bili su presretnuti telefonski razgovori koje su vodili a nakon uhićenja bosanskohercegovačke vlasti suočile su se s ultimativnim zahtjevom SAD za njihovim izručenjem. Iako je pravna osnova za izručenje bila dvojbena, jer se tome izrijekom usprotivio i tadašnji Dom za ljudska prava BiH kao najviša pravosudna instanca zadužena za zaštitu ljudskih prava, vlasti BiH popustile su pod političkim pritiscima te su Alžirci na kraju izručeni. Operaciju je na političkoj razini vodilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH na čijem je čelu Lagumdžija bio, dok je federalna policija provela izručenje.

 

– SDP ne može da se oporavi zahvaljujući Lagumdžijinim kriminalnim radnjama! Lagumdžija je upropastio historijsku šansu za BiH, Odluku Ustavnog suda o proglašavanju konstitutivnosti svih naroda na teritoriji BiH. To je bio glogov kolac u srce mogućnosti multietničke i građanske BiH. Lagumdžija je prihvatio izmjene Zakona o prebivalištu koji je zahtjevao Dodik. Lakše je prijaviti prebivalište u Minhenu nego u Srebrenici. To je ostavština Zlatka Lagumdžije, rekao je gostujući na Face TV Senad Pećanin, sarajevski novinar i advokat koji je odbio poziv Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH da bude član Savjeta za vanjsku politiku zbog Lagumdžije.

 

Iako je do stranačkih izbora ostalo još nekoliko mjeseci, borba za poziciju prvog esdepeovca već je započela. Sadašnji lider SDP-a BiH Nermin Nikšić odlazi s pozicije predsjednika i, po važećem Statutu, nema više pravo na kandidaturu.

 

Pročitajte i ovo

Mlada inovatorka iz Fojnice Emina Hodžić oduševljava svijet informaciono-komunikacionih tehnologija

Mlada Fojničanka Emina Hodžić, talentovana učenica iz Fojnice, je svojim izvanrednim dostignućima u oblasti informaciono-komunikacionih …