fbpx
Ponedjeljak , 22 Jula 2024

Slovenija i Hrvatska obustavile priznavanje bh. diploma – na pomolu skandal?

Slovenija i Hrvatska od novembra prošle godine obustavile su postupke priznavanja diploma stečenih na visokoobrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini. Samim tim doveden je u pitanje sistem osiguranja kvalitete u visokom obrazovanju naše zemlje poručeno je to na okruglom stolu koji je održan u Mostaru povodom Međunarodnog dana obrazovanja, koji se odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda obilježava 24. januara svake godine.

„Ukoliko se ne reagira na adekvatan način to bi moglo prerasti u prvorazredan, a možda i u međudržavni skandal. Ja se nadam se da će institucije u BiH, uz razumijevanje nadležnih agencija u Hrvatskoj i Sloveniji, uspjeti naći rješenje. Ako je problem, a očito jeste, osiguranje kvalitete u sustavu visokog obrazovanja u BiH, onda trebamo staviti obrazovanje na prvo mjesto. Imali smo neke reakcije koje kažu da je cjelokupan odgojno-obrazovni sustav u BiH možda najveća sramota naše države na međunarodnom planu“, kazao je Marko-Antonio Brkić, voditelj Ureda za organizaciju i osiguranje kvalitete Sveučilišta Hercegovina.

A razloga zbog čega je to tako je više, kazao je predsjednik Asocijacije rektora privatnih sveučilišta Mirko Puljić, najveću odgovornost smatra on nosi Ministarstvo civilnih poslova koje bi trebalo sazvati konsultacije svih aktera procesa obrazovanja, od institucija za akreditiranje, licenciranje, do onih koji nadziru obrazovne vlasti.

„Rješenje vidimo u tome da reagira Ministarstvo civilnih poslova, moramo krenuti s privremenim akreditacijama visokoškolskih organizacija„ istakao je Puljić.

Pročitajte i ovo

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću

Američki predsjednik Joe Biden se povukao od nove utrke za Bijelu kuću. U svojoj izjavi, …